Víš co jíš
There are 35 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
pohybu, při kterém tvarujete postavu |
K tvarovacím cvikům a sportům patří kalanetika, posilování, plavání, jóga, rekreační jízda na kole, veslování a podobně.
|
polopenze |
Polopenze je obvykle bez oběda, k dispozici v ubytovacím zařízení je snídaně a večeře.
Počet zobrazení - 608
|
polysacharidy |
Polysacharidy jsou velké molekuly tvořené velkým množstvím vzájemně navázaných jednoduchých sacharidů (glukóza, manóza apod.). Klasickým zástupcem polysacharidů jsou škroby a glykogen.
Počet zobrazení - 929
|
pomerančová kůže |
Název je odvozený od vzhledu pokožky, která při celulitidě připomíná svou strukturou pomerančovou slupku.
|
Poradna dětské výživy |
Tato poradna sídlí ve 2. patře Dětské polikliniky FN Motol. Tým pracovníků této poradny tvoří lékaři, psycholog, nutriční terapeutka. Objednat se můžete na tel. 224433806 (MUDr. Marinov).
|
poruchách metabolismu železa |
Porucha metabolismu železa může být vrozená (dědičná neboli hereditární hemochromatóza) nebo získaná – třeba při zvýšeném rozpadu červených krvinek (hemolytická anemie).
|
potraviny nového typu |
Potraviny nového typu jsou takové, které nebyly tradičně používány na území Evropy před rokem 1997 a jejich bezpečnost je nutné prověřit toxikologickými a jinými testy (například šťáva z rostliny Morinda Citrifolia).
|
potraviny s obsahem lepku |
Lepek obsahují všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene, ovsa, zejména pečivo, těstoviny, potraviny s obsahem mouky nebo škrobu pocházejícího z těchto obilovin. Je nutné pečlivě prohlížet složení všech potravin, mouka a výrobky z ní se přidávají i do uzenin, hotových a konzervovaných potravin.
|
potraviny s obsahem mléka |
Mléko nebo i stopy mléka často obsahují nejen klasické mléčné výrobky, ale také různé cukrovinky, uzeniny, margaríny, tuky na pečení, pečivo, polotovary i hotová jídla.
|
potraviny určené k přímé spotřebě |
Potraviny určené k přímé spotřebě jíme tak, jak je koupíme - tedy je dále již nevaříme, nesmažíme či jinak nezpracováváme. Patří mezi ně například mléko, sýry, zmrzlina, ovoce apod.
|
prázdnou energii |
Potraviny s prázdnou energií jsou ty, které dodávají pouze energii bez vitaminů, minerálních látek, stopových prvků apod.
|
pražením kávových zrn |
Při pražení kávových zrn se snižuje obsah vody, škroby se štěpí na jednoduché cukry a cukry karamelizují. Při pražení také vzniká prchavý olej kofeol, který kávě dává typické aroma. Po kratším pražení je káva světlejší a kyselejší, po delším tmavší a více hořká.
|
příznakový deník |
Do příznakového deníku si zapisujeme všechny snědené potraviny (včetně množství a času) a potíže – jaké byly, kdy se objevily, jak dlouho trvaly. Pokud se některé jídlo nebo jeho součásti a následné potíže opakují, našli jsme nejspíše hledaný alergen.
|
propagují často své výrobky na úkor koje |
Maminky už v porodnicích dostávají jako dárky lahvičky nebo vzorky náhradní mléčné výživy spolu s letáky, které vyzdvihují přednosti těchto výrobků. O tom, že jsou tyto výrobky až náhradním řešením, když není možné kojení, se nepíše vůbec nebo jen nenápadně. I odborníci jako dětští lékaři a porodníci jsou firmami motivováni k prosazování náhradní ml??čné výživy a to i v případech, kdy je možné kojení zachránit.
|
prosciutto |
Prosciutto je druh sušené šunky vyráběné z vepřové kýty. Nazývá se také Prošuto nebo Pršut. Je původem z Itálie, vyrábí se však v mnoha obměnách ve většině přímořských států. Vepřové maso je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli a pak se po několik měsíců až let suší na dobře větraném místě.
Počet zobrazení - 472
|