Víš co jíš

There are 35 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
pohybu, při kterém tvarujete postavu
K tvarovacím cvikům a sportům patří kalanetika, posilování, plavání, jóga, rekreační jízda na kole, veslování a podobně.
polopenze
Polopenze je obvykle bez oběda, k dispozici v ubytovacím zařízení je snídaně a večeře.
Počet zobrazení - 454
polysacharidy
Polysacharidy jsou velké molekuly tvořené velkým množstvím vzájemně navázaných jednoduchých sacharidů (glukóza, manóza apod.). Klasickým zástupcem polysacharidů jsou škroby a glykogen.
Počet zobrazení - 754
pomerančová kůže
Název je odvozený od vzhledu pokožky, která při celulitidě připomíná svou strukturou pomerančovou slupku.
Poradna dětské výživy
Tato poradna sídlí ve 2. patře Dětské polikliniky FN Motol. Tým pracovníků této poradny tvoří lékaři, psycholog, nutriční terapeutka. Objednat se můžete na tel. 224433806 (MUDr. Marinov).
poruchách metabolismu železa
Porucha metabolismu železa může být vrozená (dědičná neboli hereditární hemochromatóza) nebo získaná – třeba při zvýšeném rozpadu červených krvinek (hemolytická anemie).
potraviny nového typu
Potraviny nového typu jsou takové, které nebyly tradičně používány na území Evropy před rokem 1997 a jejich bezpečnost je nutné prověřit toxikologickými a jinými testy (například šťáva z rostliny Morinda Citrifolia).
potraviny s obsahem lepku
Lepek obsahují všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene, ovsa, zejména pečivo, těstoviny, potraviny s obsahem mouky nebo škrobu pocházejícího z těchto obilovin. Je nutné pečlivě prohlížet složení všech potravin, mouka a výrobky z ní se přidávají i do uzenin, hotových a konzervovaných potravin.
potraviny s obsahem mléka
Mléko nebo i stopy mléka často obsahují nejen klasické mléčné výrobky, ale také různé cukrovinky, uzeniny, margaríny, tuky na pečení, pečivo, polotovary i hotová jídla.
potraviny určené k přímé spotřebě
Potraviny určené k přímé spotřebě jíme tak, jak je koupíme - tedy je dále již nevaříme, nesmažíme či jinak nezpracováváme. Patří mezi ně například mléko, sýry, zmrzlina, ovoce apod.
prázdnou energii
Potraviny s prázdnou energií jsou ty, které dodávají pouze energii bez vitaminů, minerálních látek, stopových prvků apod.
pražením kávových zrn
Při pražení kávových zrn se snižuje obsah vody, škroby se štěpí na jednoduché cukry a cukry karamelizují. Při pražení také vzniká prchavý olej kofeol, který kávě dává typické aroma. Po kratším pražení je káva světlejší a kyselejší, po delším tmavší a více hořká.
příznakový deník
Do příznakového deníku si zapisujeme všechny snědené potraviny (včetně množství a času) a potíže – jaké byly, kdy se objevily, jak dlouho trvaly. Pokud se některé jídlo nebo jeho součásti a následné potíže opakují, našli jsme nejspíše hledaný alergen.
propagují často své výrobky na úkor koje
Maminky už v porodnicích dostávají jako dárky lahvičky nebo vzorky náhradní mléčné výživy spolu s letáky, které vyzdvihují přednosti těchto výrobků. O tom, že jsou tyto výrobky až náhradním řešením, když není možné kojení, se nepíše vůbec nebo jen nenápadně. I odborníci jako dětští lékaři a porodníci jsou firmami motivováni k prosazování náhradní ml??čné výživy a to i v případech, kdy je možné kojení zachránit.
prosciutto
Prosciutto je druh sušené šunky vyráběné z vepřové kýty. Nazývá se také Prošuto nebo Pršut. Je původem z Itálie, vyrábí se však v mnoha obměnách ve většině přímořských států. Vepřové maso je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli a pak se po několik měsíců až let suší na dobře větraném místě.
Počet zobrazení - 348