Víš co jíš
There are 8 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
zadní mléko |
Zadní mléko má vyšší podíl mléčného tuku, slouží k dlouhodobějšímu zasycení.
|
závislosti na čokoládě |
Pro čokozávisláky již dokonce existuje termín „čokoholik“.
|
zdravotní nezávadnosti |
Za zdravotně nezávadné označujeme ty potraviny, které splňují fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na nezávadnost stanovené zákonem , např. neobsahují mikroorganismy nebo chemické látky, které by mohly poškodit zdraví konzumenta.
|
zhušťovadel |
Látky vážící vodu. Používají se k úpravě konzistence potravin. Například pektinové látky, škroby.
Počet zobrazení - 1334
|
změří tepovou frekvenci |
Tepová frekvence se měří buď na vnitřní straně zápěstí třemi prostředními prsty, nebo na krku v prohlubni vedle ohryzku ukazováčkem a prostředníčkem.
|
ztrácejí svou kvalitu vlivem času, světl |
Dochází k chemickým změnám, které ničí například antioxidanty, vitamíny, ale také mění chem.stavbu mastných kyselin. Dochází ke změnám v chuti a vůni, i ke změnám struktury samotných mastných kyselin. Vznikají například volné radikály a trans-nenasycené MK.
|
ztužování |
Ztužování je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Ztužené tuky mají tuhou konzistenci, např. Hera, Omega, Flora, aj.
Počet zobrazení - 1476
|
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu |
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu je u mužů vyšší než 1,0 a u žen nad 1,3 mmol/l.
|