Potravní nákazy bakteriální

Salmonelóza

O celosvětově nejrozšířenější nákaze způsobené jídlem.

Salmonelózcervik-vejcea je celosvětově velmi rozšířené akutní průjmové infekční onemocnění, které se u nás vyskytuje především v letních měsících. Nebezpečné je zejména pro malé děti, seniory a osoby s oslabeným organismem, které může velká ztráta tekutin při průjmu ohrozit i na životě. 

 

Číst dál...

Kampylobakterióza

O nejčastějším onemocnění z jídla u nás. 

 kure-na-pekaci

Kampylobakterióza je co do počtu onemocnění z jídla u nás na prvním místě. Stejně jako salmonelóza se vyskytuje nejčastěji v letních měsících.Původcem této nákazy je bakterie Campylobacter jejuni.

 

Číst dál...

Bacilární úplavice

O jednom z nejnakažlivějších střevních onemocnění a o špinavých rukách.

plisnak

Bacilární úplavice, mezi odborníky nazývaná shigelóza, je přímo ukázkovým příkladem nemoci „špinavých rukou“. Patří mezi nejnakažlivější střevní infekce. Nemoc je způsobena skupinou bakterií Shigella, pojmenované podle japonského vědce (Shiga), který je před více než 100 lety objevil. 

 

Číst dál...

Listerióza

O listerióze a jejích důsledcích na lidské zdraví.

 Onemocnění nazývané listerióza je způsobenobakterií Listeria monocytogenes, která se běžně vyskytuje v našem životním prostředí. Listeriózy patří stejně jako salmonelózy mezi onemocnění přenosná ze zvířat na člověka. Na rozdíl od salmonelóz však listerie poměrně dobře odolávají chladu, množí se v rozmezí 0 - 44 °C. Při teplotách nad 75 °C se bakterie ničí. 

 

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“