Potravní nákazy bakteriální
Salmonelóza
O celosvětově nejrozšířenější nákaze způsobené jídlem.
Salmonelóza je celosvětově velmi rozšířené akutní průjmové infekční onemocnění, které se u nás vyskytuje především v letních měsících. Nebezpečné je zejména pro malé děti, seniory a osoby s oslabeným organismem, které může velká ztráta tekutin při průjmu ohrozit i na životě.
Kampylobakterióza
O nejčastějším onemocnění z jídla u nás.

Kampylobakterióza je co do počtu onemocnění z jídla u nás na prvním místě. Stejně jako salmonelóza se vyskytuje nejčastěji v letních měsících.Původcem této nákazy je bakterie Campylobacter jejuni.
Bacilární úplavice
O jednom z nejnakažlivějších střevních onemocnění a o špinavých rukách.
Bacilární úplavice, mezi odborníky nazývaná shigelóza, je přímo ukázkovým příkladem nemoci „špinavých rukou“. Patří mezi nejnakažlivější střevní infekce. Nemoc je způsobena skupinou bakterií Shigella, pojmenované podle japonského vědce (Shiga), který je před více než 100 lety objevil.
Listerióza
O listerióze a jejích důsledcích na lidské zdraví.
Onemocnění nazývané listerióza je způsobenobakterií Listeria monocytogenes, která se běžně vyskytuje v našem životním prostředí. Listeriózy patří stejně jako salmonelózy mezi onemocnění přenosná ze zvířat na člověka. Na rozdíl od salmonelóz však listerie poměrně dobře odolávají chladu, množí se v rozmezí 0 - 44 °C. Při teplotách nad 75 °C se bakterie ničí.