• Home
  • O nás
  • Živiny a voda
    • Trávicí soustava
    • Tuky a cholesterol
    • Bílkoviny
    • Sacharidy a vláknina
    • Minerální látky a stopové prvky
    • Vitaminy a antioxidanty
    • Doplňky stravy
    • Voda a pitný režim
    • Energie ve stravě
  • Výživová doporučení
    • Principy správné výživy
    • Zdravý talíř
    • Výživa dětí
    • Výživa těhotných žen
    • Význam a podpora kojení
    • Výživa seniorů
    • Alternativní výživa
    • Hodnocení stavu výživy
    • Pohybová aktivita
  • Výživa a nemoci
    • Obezita
    • Cukrovka
    • Ateroskleróza
    • Nádory a výživa
    • Podvýživa
    • Poruchy příjmu potravy
    • Osteoporóza
    • Křivice
    • Zubní kaz
    • Potravní alergie
    • Nesnášenlivosti potravin
    • Poškození způsobená alkoholem
    • Zácpa a průjem
  • Nákazy a otravy
    • Potravní nákazy
      • bakteriální
      • parazitární
      • virové        
    • Prevence nákaz
      • v domácnosti
      • ve škole
      • na dětských táborech
      • při cestování
    • Potravní otravy
      • mikrobiální
      • otravy houbami
      • plísně a mykotoxiny
    • Toxické látky v potravinách
  • Bezpečnost potravin
    • Potraviny rostlinného původu
      • obiloviny     
      • luštěniny    
      • ovoce       
      • rostlinné tuky a oleje
      • zelenina
      • sůl, koření a pochutiny
      • cukr
    • Potraviny živočišného původu
      • maso, ryby, drůbež
      • mléko a mléčné výrobky
      • med           
      • vejce          
      • živočišné tuky
    • Zajištění bezpečnosti potravin
    • Jak nakupovat potraviny
    • Správné skladování potravin
    • Kulinární úpravy potravin

  1. Home
  2. Živiny a voda
  3. Vitaminy a antioxidanty

Vitaminy a antioxidanty

Vitaminy a vitaminové doplňky stravy

O významu vitaminů pro zdraví a o vitaminových doplňcích stravy.

 

ovocny_poharVitaminy jsou organické chemické látky nezbytné pro zdraví a život člověka. Ve většině případů je lidský organismus nedokáže sám vytvářet a je třeba je pravidelně přijímat ve stravě. Na rozdíl od sacharidů, tuků a bílkovin sice vitaminy nedodávají tělu energii, zato má každý z nich v těle svou specifickou funkci, často je jich i více. Na významu vitaminů neubírá ani skutečnost, že je potřebujeme ve zdánlivě titěrných množstvích – v miligramech až v tisícinách miligramů denně.

Číst dál …

Vitaminy pod drobnohledem

Podrobně o jednotlivých vitaminech, jak se projevuje jejich nedostatek a nadbytek a k čemu je v těle potřebujeme.

Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti na vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E, K, mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, PP, kyselina pantotenová, vitamin B12, kyselina listová, vitamin H). A nyní podrobně o jednotlivých vitaminech:

Číst dál …

Mýty kolem vitaminu B12

O vitaminu B12, jeho zdrojích, významu pro lidský organismus a projevech nedostatku. Dozvíte se, jaké mýty kolují o tomto vitaminu a zda jsou pravdivé.

 

8 rasa morska
Přestože vitaminu B12 potřebujeme jen několik mikrogramů denně, je pro lidský organismus nepostradatelný. Jeho nedostatek vede k vážným zdravotním poruchám.
Mezi zastánci alternativních způsobů stravování, a nejen mezi nimi, koluje spousta mýtů o tom, ve kterých potravinách se tento vitamin vyskytuje a jestli je možné jej přijímat v dostatečném množství pouze z rostlinných zdrojů. Jak to tedy je?

Číst dál …

Antioxidanty pro zdraví

Co jsou antioxidanty, proč jsou pro nás důležité a ve kterých potravinách je najdeme.

 

antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které nás chrání před tzv. oxidačním poškozením (oxidačním stresem). To je děj, při kterém v našem těle dochází k poškození různých struktur vlivem volných radikálů -látek, které jsou třeba pro fungování našeho organismu (uplatňují se např. v jeho obranyschopnosti), ale za určitých okolností mohou organismus poškodit.

Číst dál …

  1. Přírodní a umělé antioxidanty
  2. Antivitaminy

Stáhni si

  • Pro učitele
  • Pro učitele
  • Aplikace do mobilních telefonů
  • Pro žáky
  • Pro žáky
  • Pro I. st. ZŠ
  • Do interaktivních tabulí

Nejčtenější

  • Co dokáže syrovátka?
  • Jak se stravovat při atopickém ekzému
  • Význam bílkovin ve výživě člověka
  • Znáte amarant - svaté zrno?
  • Nežádoucí reakce na mléko
  • Rostlinné tuky a oleje
  • Znovuobjevená potravina - jáhly
  • Jak bojovat se zácpou
  • Exotické ovoce známé, neznámé I.
  • Trápí Vás potravinové alergie?

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz
  • BEZPEČNOST POTRAVIN A-Z
  • DATABÁZE SLOŽENÍ POTRAVIN
  • PUBLIKACE
  • VIDEA
  • INFOGRAFIKY

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás