Nesnášenlivosti potravin

Nesnášenlivosti potravin - jak je poznáme?

O nežádoucích reakcích na potraviny, jak se projevují a kdo je jimi nejvíce ohrožen.

nesnenlivost potravin 2

Co je nesnášenlivost potravin?

Jako nesnášenlivost potravin neboli potravinová intolerance se označuje celá řada reakcí, které mají různý průběh, příčiny i následky. Rozdíl mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí je v tom, že u potravinové alergie je do reakce zapojen imunitní systém, zatímco u intolerance jde o neimunitní reakci – například poruchu trávení, poruchu látkové přeměny, … Příznaky alergií a nesnášenlivostí potravin jsou často velmi podobné.

Číst dál...

O potravinách, které můžete nesnášet

 O potravinách, které nejčastěji vyvolávají nežádoucí reakce, jak je můžeme odhalit a léčit.

 emental maly

Jaké potraviny jsou nejčastější příčinou potíží?

 

Číst dál...

Celiakie

O celiakii, lepku a proč ho někteří lidé nesnášejí.

 obili

Co je to celiakie?

Celiakie je jedním z onemocnění, která vznikají jako nežádoucí reakce na bílkovinu obilovin – lepek. Lepek se nachází v pšenici, žitu a ječmeni, doporučuje se ale nekonzumovat ani oves a výrobky z něj (téměř vždy dojde při zpracování k nežádoucímu přimíchání byť i stopového množství jiných lepkových obilovin). Onemocnění z nesnášenlivosti lepku znali již v antickém Řecku.

Číst dál...

Nežádoucí reakce na mléko

Mléko a mléčné výrobky jsou pro nás velmi důležité, ale mohou působit i potíže. O tom, jaké mohou být příčiny těchto potíží a jakým způsobem se dá proti nim bojovat. 

 

Nesnášenlivost mléčného cukru - laktózy

Jednou z nejčastějších příčin problémů po požití mléka nebo mléčných výrobků  je nesnášenlivost (intolerance) laktózy – mléčného cukru. Laktóza je přirozenou součástí mléka všech savců. Nesnášenlivost se projeví obvykle průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha. Problémy častěji trpí dospělí. Zajímavé je, že se nesnášenlivost laktózy vyskytuje častěji u lidí, jejichž předkové tradičně mléko příliš nekonzumovali. Naopak nejméně se objevuje mezi obyvateli severní Evropy, kde je mléko tradiční potravinou.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“