luštěniny

Luštěniny a jejich úprava v kuchyni

Co jsou luštěniny, jaké jsou jejich klady a zápory, jak bojovat proti trávicím obtížím, které způsobují.

lusteniny
Luštěniny jsou jedlá zralá semena jednoletých druhů bobovitých rostlin, které vytvářejí lusky (tzv. luskoviny). Kromě názvu bobovité se můžeme v literatuře setkat také s označením luštinaté, luštěninaté či motýlokvěté.

Číst dál...

Sója, královna luštěnin

O sóje luštinaté, jejím významu ve výživě člověka a produktech z ní - tofu, tempeh, okara aj.

sojaSója luštinatá (Glycine Soja) je stará kulturní plodina, která pochází z východní Asie, kde se pěstovala již asi 2000 let před n. l. V Číně patřila dokonce k posvátným plodinám. K nám do Evropy se dostala až koncem 20. století.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“