• Home
  • O nás
  • Živiny a voda
    • Trávicí soustava
    • Tuky a cholesterol
    • Bílkoviny
    • Sacharidy a vláknina
    • Minerální látky a stopové prvky
    • Vitaminy a antioxidanty
    • Doplňky stravy
    • Voda a pitný režim
    • Energie ve stravě
  • Výživová doporučení
    • Principy správné výživy
    • Zdravý talíř
    • Výživa dětí
    • Výživa těhotných žen
    • Význam a podpora kojení
    • Výživa seniorů
    • Alternativní výživa
    • Hodnocení stavu výživy
    • Pohybová aktivita
  • Výživa a nemoci
    • Obezita
    • Cukrovka
    • Ateroskleróza
    • Nádory a výživa
    • Podvýživa
    • Poruchy příjmu potravy
    • Osteoporóza
    • Křivice
    • Zubní kaz
    • Potravní alergie
    • Nesnášenlivosti potravin
    • Poškození způsobená alkoholem
    • Zácpa a průjem
  • Nákazy a otravy
    • Potravní nákazy
      • bakteriální
      • parazitární
      • virové        
    • Prevence nákaz
      • v domácnosti
      • ve škole
      • na dětských táborech
      • při cestování
    • Potravní otravy
      • mikrobiální
      • otravy houbami
      • plísně a mykotoxiny
    • Toxické látky v potravinách
  • Bezpečnost potravin
    • Potraviny rostlinného původu
      • obiloviny     
      • luštěniny    
      • ovoce       
      • rostlinné tuky a oleje
      • zelenina
      • sůl, koření a pochutiny
      • cukr
    • Potraviny živočišného původu
      • maso, ryby, drůbež
      • mléko a mléčné výrobky
      • med           
      • vejce          
      • živočišné tuky
    • Zajištění bezpečnosti potravin
    • Jak nakupovat potraviny
    • Správné skladování potravin
    • Kulinární úpravy potravin

  1. Home
  2. Živiny a voda
  3. Minerální látky a stopové prvky

Minerální látky a stopové prvky

Na minerální látky s příborem, na minerály s geologickým kladívkem

 O minerálních látkách ve výživě a o jejich funkci v těle. 

 

Minermineralni_latkyální látky jsou anorganické látky, které v těle hrají velmi důležitou úlohu při stavbě tkání, hlavně kostí a zubů. Jakožto součást mnoha hormonů a enzymů se také účastní fyziologických pochodů v celém organismu. Tvoří asi 6 % hmotnosti těla.

Číst dál …

Po stopách stopových prvků

O stopových prvcích ve výživě a jejich funkci v těle. 

 

stopove_prvky

Stopové prvky jsou stejně jako minerální látky anorganické látky, které v těle hrají velmi důležitou úlohu. Zejména se uplatňují jako součást mnoha hormonů a enzymů. Tělo si nedokáže stopové prvky vytvořit samo, proto musí všechny přijímat v potravě.

Číst dál …

Vápník – nezbytný prvek v dětství a dospívání

O tom, jakou funkci má vápník v našem těle, kolik ho potřebujeme a které potraviny jsou jeho ideálním zdrojem.

 

emental maly

Vápník je totiž jeden z biogenních prvků - neobejde se bez něj žádný živočich lidi nevyjímaje. V lidském těle je nezbytný jako součást kostí a zubů, pro přenos nervového vzruchu ve svalech (včetně srdečního svalu), pro srážlivost krve, propustnost buněčných membrán a činnost enzymů. Dospělý člověk má ve svém těle průměrně 1000 g vápníku.

Číst dál …

Úloha železa v dětství a dospívání

O tom, proč je důležité mít během dospívání dostatek železa v jídelníčku a jak si tento dostatek zajistit.

 

kureci jatra

Železo je nezbytnou součástí červeného krevního barviva hemoglobinu, je nutné k přenosu kyslíku červenými krvinkami. Ve formě hemoglobinu je 65–70 % celkového železa v našem těle. Ve svalech je železo ve formě myoglobinu. Další formy železa se nazývají transferin a feritin.

Číst dál …

  1. Látky narušující metabolismus minerálních látek

Stáhni si

  • Pro učitele
  • Pro učitele
  • Aplikace do mobilních telefonů
  • Pro žáky
  • Pro žáky
  • Pro I. st. ZŠ
  • Do interaktivních tabulí

Nejčtenější

  • Co dokáže syrovátka?
  • Jak se stravovat při atopickém ekzému
  • Význam bílkovin ve výživě člověka
  • Znáte amarant - svaté zrno?
  • Nežádoucí reakce na mléko
  • Rostlinné tuky a oleje
  • Znovuobjevená potravina - jáhly
  • Jak bojovat se zácpou
  • Exotické ovoce známé, neznámé I.
  • Trápí Vás potravinové alergie?

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz
  • BEZPEČNOST POTRAVIN A-Z
  • DATABÁZE SLOŽENÍ POTRAVIN
  • PUBLIKACE
  • VIDEA
  • INFOGRAFIKY

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás