Minerální látky a stopové prvky

Na minerální látky s příborem, na minerály s geologickým kladívkem

 O minerálních látkách ve výživě a o jejich funkci v těle. 

 

Minermineralni_latkyální látky jsou anorganické látky, které v těle hrají velmi důležitou úlohu při stavbě tkání, hlavně kostí a zubů. Jakožto součást mnoha hormonů a enzymů se také účastní fyziologických pochodů v celém organismu. Tvoří asi 6 % hmotnosti těla.

Číst dál...

Po stopách stopových prvků

O stopových prvcích ve výživě a jejich funkci v těle. 

 

stopove_prvky

Stopové prvky jsou stejně jako minerální látky anorganické látky, které v těle hrají velmi důležitou úlohu. Zejména se uplatňují jako součást mnoha hormonů a enzymů. Tělo si nedokáže stopové prvky vytvořit samo, proto musí všechny přijímat v potravě.

Číst dál...

Vápník – nezbytný prvek v dětství a dospívání

O tom, jakou funkci má vápník v našem těle, kolik ho potřebujeme a které potraviny jsou jeho ideálním zdrojem.

 

emental maly

Vápník je totiž jeden z biogenních prvků - neobejde se bez něj žádný živočich lidi nevyjímaje. V lidském těle je nezbytný jako součást kostí a zubů, pro přenos nervového vzruchu ve svalech (včetně srdečního svalu), pro srážlivost krve, propustnost buněčných membrán a činnost enzymů. Dospělý člověk má ve svém těle průměrně 1000 g vápníku.

Číst dál...

Úloha železa v dětství a dospívání

O tom, proč je důležité mít během dospívání dostatek železa v jídelníčku a jak si tento dostatek zajistit.

 

kureci jatra

Železo je nezbytnou součástí červeného krevního barviva hemoglobinu, je nutné k přenosu kyslíku červenými krvinkami. Ve formě hemoglobinu je 65–70 % celkového železa v našem těle. Ve svalech je železo ve formě myoglobinu. Další formy železa se nazývají transferin a feritin.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“