Jak nakupovat potraviny

Jak nakupovat potraviny

Čemu je dobré při nákupu potravin věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout?

nakup

  • Při větším nákupu nakupujte chlazené a mražené potraviny jako poslední a přepravujte je tak, aby bylo oddělené zejména syrové maso a drůbež od ostatních potravin.
  • Potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) vložte  do sáčků nebo samostatných tašek, protože hrozí riziko křížové kontaminace.

Číst dál...

Jak je to se značením trvanlivosti na potravinách?

Proč je na některých potravinách uvedeno „Spotřebujte do“ a na jiných „Minimální trvanlivost do“ ? 

Na etiketách potravinářských výrobků můžete zjistit řadu údajů. Vedle informací o výrobci, způsobu skladování a použití, hmotnosti, složení a  energetické hodnotě výrobku by si měl kupující vždy všímat i označení, které informuje o trvanlivosti potravin.

Číst dál...

Co najdeme na obalech potravin?

Obal nejen chrání potravinu před znehodnocením, ale zároveň je zdrojem mnoha důležitých informací. Údaje na obalech Vám mohou pomoci vybrat v obchodech kvalitní potraviny. Stačí  umět se v těchto údajích orientovat.

sklenice

Některé údaje na obalech potravin jsou povinné a stanovuje je zákon, jiné jsou povinné jen v některých případech nebo zcela nepovinné. Co se na obalech můžete například dočíst:

Číst dál...

Značky kvality potravin

O tom, s jakými značkami kvality potravin se můžete setkat a jaký je jejich význam. Které zaručují český původ, které originalitu receptury či krajovou specialitu?

Potraviny mohou být označeny různými značkami kvality. Tyto značky jsou významným vodítkem pro spotřebitele. Měly by být také zárukou kvality a původu. Zde uvádíme ty nejdůležitější.

Číst dál...

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“