Potravní otravy mikrobiální

Botulismus

Botulismus je velmi nebezpečná otrava, způsobená botulotoxinem, nejúčinnějším bakteriálním jedem.

 veprove
Botulismus je vzácné, nicméně velmi závažné onemocnění způsobené nervovým jedem – botulotoxinem, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Je to nejúčinnější bakteriální jed. Říká se mu také klobásový jed.

Číst dál...

Stafylokoková enterotoxikóza

O onemocnění, které způsobuje bakterie, kterou běžně nosíme na kůži, v nose či ústech.

 prst2
vodcem Stafylokokové enterotoxikózy je bakterie zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus), přesněji řečeno její jed. 

Číst dál...

Otravy vyvolané bakterií Bacillus cereus

O otravách z potravin, které mohou způsobit bakterie druhu Bacillus cereus. 

 bacillus cereus

Původcem otravy je bakterie druhu Bacillus cereus. První zmínky o otravě vyvolané bakteriemi rodu Bacillus se datují na začátek 20. století,  konkrétně do roku 1906, kdy se u  300 osob v jednom evropském sanatoriu objevily silné průjmy, zvracení a žaludeční křeče. Až mnohem později, v roce 1950, byl druh Bacillus cereus definitivně potvrzen jako příčina otrav z potravin.

Číst dál...

Nákaza Clostridiem perfringens typu A

Jak nám bakterie Clostridium perfringens může přivodit onemocnění z potravy a jak se před ní chránit.

Jak se můžeme nakazit?

Bakterie mohou přejít na potraviny, pokud tyto byly přímo v kontaktu s výkaly (bakterie žijí ve střevech zvířat a lidí) nebo se závadnou vodou či prachem.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“