Toxické látky v potravinách

Kontaminanty – látky znečišťující naše potraviny

O kontaminujících látkách, které se do potravin dostávají neúmyslně při výrobě, zpracování, balení, přepravě a skladování nebo také při průmyslových katastrofách a jejich vlivu na zdraví člověka.


toxicke latkyV potravinách se kromě látek pro zdraví prospěšných mohou objevovat také látky toxické, jejichž přítomnost může poškodit zdraví člověka. Některé z nich se do potravin dostávají neúmyslně při výrobě, zpracování, balení, přepravě a skladování. Nazýváme je látky znečišťující (kontaminanty).

Číst dál...

Přírodní toxické látky v potravinách

 O toxických látkách, které se v potravinách vyskytují přirozeně a jejich vlivu na zdraví člověka.

V potraviná13 brambory rajcata nezrale 2ch se kromě látek pro zdraví prospěšných mohou objevovat také látky toxické, jejichž přítomnost může poškodit zdraví člověka. Některé z nich se vyskytují v potravinách přirozeně jako jejich běžná složka a ty nazýváme přírodní toxické látky.

Číst dál...

Přirozené antinutriční látky v potravinách

Co jsou antinutriční látky, kde se v potravinách vyskytují a jak působí na naše zdraví.

V potravinách se kromě látek prospěšných vyskytují také látky, které snižují stravitelnost a využitelnost živin, a tím výživovou hodnotu potravin. Nazýváme je antinutriční látky.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“