cukr

Jak si (zdravěji) osladit život

Kdo by neměl rád sladké, a proto - čím můžeme zdravěji nahradit tradiční bílý cukr.

slecna_s_lizatkemBílý cukr – oblíbený i zatracovaný

Bílý cukr je dnes vlastně  nejčastější formou cukru, kterou používáme. Je oblíbený především pro svou čistou sladkou chuť a prodává se v mnoha formách, z nichž nejznámější jsou kostkový cukr, cukr krystal, krupice a moučkový (práškový) cukr.

Číst dál...

Tajemství skrytého cukru

O potravinách, které mohou přispívat k nadbytečnému a často nevědomému příjmu cukru.

Pod pojmem cukr rozumíme v užším slova smyslu řepný cukr, čili sacharózu. V širším slova smyslu patří k cukrům i další jednoduché sacharidy jako např. hroznový cukrlahev cola s cukrem (glukóza) a ovocný cukr (fruktóza). Cukr se používá nejen jako sladidlo, ale také jako konzervační činidlo.

Číst dál...

Čokoláda - také ji milujete?

 Základní informace o kakau a nejoblíbenějším výrobku z něj - čokoládě.

cokoladaBez kakaa, respektive kakaovníku, by nebylo čokolády, proto si povíme nejdřív o něm. Kakao je prášek vyráběný z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku (latinsky Theobroma cacao). Kakaovník pochází z Ameriky, v Mexiku byl pěstován již Aztéky a Mayi před dvěma tisíci lety.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“