• Home
  • O nás
  • Živiny a voda
    • Trávicí soustava
    • Tuky a cholesterol
    • Bílkoviny
    • Sacharidy a vláknina
    • Minerální látky a stopové prvky
    • Vitaminy a antioxidanty
    • Doplňky stravy
    • Voda a pitný režim
    • Energie ve stravě
  • Výživová doporučení
    • Principy správné výživy
    • Zdravý talíř
    • Výživa dětí
    • Výživa těhotných žen
    • Význam a podpora kojení
    • Výživa seniorů
    • Alternativní výživa
    • Hodnocení stavu výživy
    • Pohybová aktivita
  • Výživa a nemoci
    • Obezita
    • Cukrovka
    • Ateroskleróza
    • Nádory a výživa
    • Podvýživa
    • Poruchy příjmu potravy
    • Osteoporóza
    • Křivice
    • Zubní kaz
    • Potravní alergie
    • Nesnášenlivosti potravin
    • Poškození způsobená alkoholem
    • Zácpa a průjem
  • Nákazy a otravy
    • Potravní nákazy
      • bakteriální
      • parazitární
      • virové        
    • Prevence nákaz
      • v domácnosti
      • ve škole
      • na dětských táborech
      • při cestování
    • Potravní otravy
      • mikrobiální
      • otravy houbami
      • plísně a mykotoxiny
    • Toxické látky v potravinách
  • Bezpečnost potravin
    • Potraviny rostlinného původu
      • obiloviny     
      • luštěniny    
      • ovoce       
      • rostlinné tuky a oleje
      • zelenina
      • sůl, koření a pochutiny
      • cukr
    • Potraviny živočišného původu
      • maso, ryby, drůbež
      • mléko a mléčné výrobky
      • med           
      • vejce          
      • živočišné tuky
    • Zajištění bezpečnosti potravin
    • Jak nakupovat potraviny
    • Správné skladování potravin
    • Kulinární úpravy potravin

  1. Home
  2. Bezpečnost potravin
  3. Potraviny rostlinného původu
  4. cukr

cukr

Jak si (zdravěji) osladit život

Kdo by neměl rád sladké, a proto - čím můžeme zdravěji nahradit tradiční bílý cukr.

slecna_s_lizatkemBílý cukr – oblíbený i zatracovaný

Bílý cukr je dnes vlastně  nejčastější formou cukru, kterou používáme. Je oblíbený především pro svou čistou sladkou chuť a prodává se v mnoha formách, z nichž nejznámější jsou kostkový cukr, cukr krystal, krupice a moučkový (práškový) cukr.

Číst dál …

Tajemství skrytého cukru

O potravinách, které mohou přispívat k nadbytečnému a často nevědomému příjmu cukru.

Pod pojmem cukr rozumíme v užším slova smyslu řepný cukr, čili sacharózu. V širším slova smyslu patří k cukrům i další jednoduché sacharidy jako např. hroznový cukrlahev cola s cukrem (glukóza) a ovocný cukr (fruktóza). Cukr se používá nejen jako sladidlo, ale také jako konzervační činidlo.

Číst dál …

Čokoláda - také ji milujete?

 Základní informace o kakau a nejoblíbenějším výrobku z něj - čokoládě.

cokoladaBez kakaa, respektive kakaovníku, by nebylo čokolády, proto si povíme nejdřív o něm. Kakao je prášek vyráběný z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku (latinsky Theobroma cacao). Kakaovník pochází z Ameriky, v Mexiku byl pěstován již Aztéky a Mayi před dvěma tisíci lety.

Číst dál …

Stáhni si

  • Pro učitele
  • Pro učitele
  • Aplikace do mobilních telefonů
  • Pro žáky
  • Pro žáky
  • Pro I. st. ZŠ
  • Do interaktivních tabulí

Nejčtenější

  • Co dokáže syrovátka?
  • Jak se stravovat při atopickém ekzému
  • Význam bílkovin ve výživě člověka
  • Znáte amarant - svaté zrno?
  • Nežádoucí reakce na mléko
  • Rostlinné tuky a oleje
  • Znovuobjevená potravina - jáhly
  • Jak bojovat se zácpou
  • Exotické ovoce známé, neznámé I.
  • Trápí Vás potravinové alergie?

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz
  • BEZPEČNOST POTRAVIN A-Z
  • DATABÁZE SLOŽENÍ POTRAVIN
  • PUBLIKACE
  • VIDEA
  • INFOGRAFIKY

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás