Prevence při cestování

Cestovní medicína aneb jíme na cestách

O zásadách stravování na cestách. Na co bychom při cestování neměli zapomínat.

batoh

Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích světa se můžeme setkat s mnoha nemocemi, které se u nás běžně nevyskytují a tudíž je vlastně ani neznáme. Cestování a častější stravování se v restauracích, ve fast foodech, nakupování na tržištích a ve stáncích, konzumace trvanlivých potravin včetně konzerv a také nedostatečně tepelně upravených jídel, která jsme předem připravili doma, nevhodné podmínky pro přípravu stravy a často chybějící zdroj nezávadné pitné vody - to vše může ve spojení s nízkým hygienickým standardem vést ke zvýšení rizika nákaz přenášených potravinami.

Číst dál...

Jak přežít grilování a pikniky ve zdraví

Několik rad, jak si připravit piknik v přírodě a vyváznout přitom se zdravou kůží, lépe řečeno se zdravým žaludkem a střevy.

teplota-potravin

  • Při skladování baleného masa je nutné vždy dodržovat instrukce uvedené na etiketách, jako například "uchovejte v chlazeném stavu", a zásadně používat pouze potraviny, které nemají prošlou záruční lhůtu.
  • Maso na grilování mnozí nejprve marinují. Marinované maso je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni. Jestliže chcete část marinády použít jako omáčku nebo k přelití pokrmu, odlijte ji do zvláštní nádoby dříve, než do ní vložíte syrové maso.

Číst dál...

Jíme v restauraci

Základní informace o tom, jak se bezpečně najíst v restauraci.

Od restaurrybaace očekáváme příjemný zážitek a kvalitní jídlo, které „neodskáčeme“ nevolností, zvracením či nějakým průjmovým onemocněním. Jak tedy vybrat tu správnou restauraci, hospůdku, tavernu či pizzerii? Obzvláště, nacházíme-li se v některé z těch takzvaných exotických zemí, odkud si můžeme dovézt řadu nemilých suvenýrů v podobě nemocí či otrav z jídla.

Číst dál...

Jídlo ve fast foodu

Rychle, levně a pohodlně. Ale víme, co jíme?

burger

Rychle, levně a pohodlně. I takto můžeme charakterizovat současný moderní způsob veřejného stravování. Fast foodové jídlo (přeloženo doslova rychlé jídlo) je ušité namíru dnešnímu uspěchanému životnímu stylu. Rychle připraveno, ještě rychleji předáno zákazníkovi a často i  rychle snědeno (ve stoje, v autě  nebo za pochodu), a většinou to ani (za) moc nestojí.

 

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“