maso, ryby, drůbež

Maso ve výživě člověka

Proč je maso důležité pro lidský organizmus.

mamut_m

Maso je důležitým zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B (zejména B12), železa a hořčíku. Bílkoviny dodávají tělu stavební materiál, který využíváme k růstu, k obnově buněk a tkání, tvorbě hormonů a enzymů.

Číst dál...

Ryby nejen o Vánocích

 Proč jsou pro nás ryby důležité i jindy něž jen o Vánocích.

kapr

Podle statistik sní každý obyvatel naší planety asi 16 kg ryb ročně. Jde však jen o průměrnou statistickou hodnotu, která má do pravdy daleko. V některých státech je konzumace ryb tradičně velmi vysoká,  jde o desítky kilogramů na osobu a rok (například Japonsko, Norsko, Finsko, Portugalsko), v jiných zemích je ryba na talíři vzácností.

Číst dál...

Náhrady masa

O náhradách masa, jejich složení a využití.

nahrady masaJako náhrady masa se používají hlavně různým způsobem upravené rostlinné bílkoviny, zejména ze sóji a obilí, ale také z mořských řas. Na našem trhu se již objevil i jeden výrobek živočišného původu (Šmakoun z vajec). Náhrady masa jsou upravovány tak, aby co nejvíce připomínaly vzhled a strukturu masa. V kuchyni mají široké využití, používají se k přípravě pokrmů, které se běžné vyrábí z masa. Jejich výhodou je nízký obsah energie, nulový nebo velice nízký obsah tuku a nepřítomnost cholesterolu.

 

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“