Plísně a mykotoxiny

Potravinové plísně I

Co jsou potravinové plísně? Mohou nám škodit nebo i prospívat?

chleba

 

Každému z Vás se jistě již někdy stalo, že jste na chlebě, ovoci nebo na povrchu zavařeniny objevili zelený, bílý nebo jinak zbarvený porost.  Pravděpodobně se jednalo opotravinovou plíseň.

Číst dál...

Potravinové plísně II

Které potraviny napadají plísně nejčastěji a jak si s nimi poradit?

Plísně moplisen na jamuhou napadnout téměř každou potravinu, která obsahuje dostatek vody a živin. Plísně jsou ale vcelku nenáročné a dokáží vystačit s málem. Častěji jsou napadány potraviny skladované za nevhodných podmínek, zejména v příliš vlhkém a teplém prostředí.

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“