• Home
  • O nás
  • Živiny a voda
    • Trávicí soustava
    • Tuky a cholesterol
    • Bílkoviny
    • Sacharidy a vláknina
    • Minerální látky a stopové prvky
    • Vitaminy a antioxidanty
    • Doplňky stravy
    • Voda a pitný režim
    • Energie ve stravě
  • Výživová doporučení
    • Principy správné výživy
    • Zdravý talíř
    • Výživa dětí
    • Výživa těhotných žen
    • Význam a podpora kojení
    • Výživa seniorů
    • Alternativní výživa
    • Hodnocení stavu výživy
    • Pohybová aktivita
  • Výživa a nemoci
    • Obezita
    • Cukrovka
    • Ateroskleróza
    • Nádory a výživa
    • Podvýživa
    • Poruchy příjmu potravy
    • Osteoporóza
    • Křivice
    • Zubní kaz
    • Potravní alergie
    • Nesnášenlivosti potravin
    • Poškození způsobená alkoholem
    • Zácpa a průjem
  • Nákazy a otravy
    • Potravní nákazy
      • bakteriální
      • parazitární
      • virové        
    • Prevence nákaz
      • v domácnosti
      • ve škole
      • na dětských táborech
      • při cestování
    • Potravní otravy
      • mikrobiální
      • otravy houbami
      • plísně a mykotoxiny
    • Toxické látky v potravinách
  • Bezpečnost potravin
    • Potraviny rostlinného původu
      • obiloviny     
      • luštěniny    
      • ovoce       
      • rostlinné tuky a oleje
      • zelenina
      • sůl, koření a pochutiny
      • cukr
    • Potraviny živočišného původu
      • maso, ryby, drůbež
      • mléko a mléčné výrobky
      • med           
      • vejce          
      • živočišné tuky
    • Zajištění bezpečnosti potravin
    • Jak nakupovat potraviny
    • Správné skladování potravin
    • Kulinární úpravy potravin

  1. Home
  2. Živiny a voda
  3. Trávicí soustava

Trávicí soustava a její funkce

Trávicí soustava a její funkce

V tomto článku se dozvíte o tom, proč je důležitá trávicí soustava, jaké jsou její hlavní součásti a jejich funkce a jak probíhá trávení a vstřebávání potravy.

 travici soustava

Trávicí soustava je potřebná proo příjem a zpracování potravy, vstřebávání živin a vyloučení nestrávených látek z těla ven. Tento proces se nazývá trávení.

Hlavní součásti trávicí soustavy jsou dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, konečník, játra a slinivka břišní. Každá z nich má svou nenahraditelnou funkci.

Číst dál …

Máte mlsný jazýček?

O tom, jak a kde vzniká v našem těle chuť.

 Oblicej s vyplazenym jazykem

Chuť je jedním z našich základních smyslů a zejména pro malé děti je vlastně smyslem nejdůležitějším, protože skrze ochutnávání všeho dosažitelného, včetně toho, co do pusy nepatří jako písek a hlína, poznávají okolní svět.

 

Číst dál …

Stáhni si

  • Pro učitele
  • Pro učitele
  • Aplikace do mobilních telefonů
  • Pro žáky
  • Pro žáky
  • Pro I. st. ZŠ
  • Do interaktivních tabulí

Nejčtenější

  • Co dokáže syrovátka?
  • Jak se stravovat při atopickém ekzému
  • Význam bílkovin ve výživě člověka
  • Znáte amarant - svaté zrno?
  • Nežádoucí reakce na mléko
  • Rostlinné tuky a oleje
  • Znovuobjevená potravina - jáhly
  • Jak bojovat se zácpou
  • Exotické ovoce známé, neznámé I.
  • Trápí Vás potravinové alergie?

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz
  • BEZPEČNOST POTRAVIN A-Z
  • DATABÁZE SLOŽENÍ POTRAVIN
  • PUBLIKACE
  • VIDEA
  • INFOGRAFIKY

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás