obiloviny

Obiloviny v lidské výživě

O obilovinách a jejich významu v lidské výživě.

chleb-spagety-ryzeObiloviny (cereálie) jsou součástí lidské výživy již po tisíciletí a tvoří hlavní složkou výživy většiny národů. Botanicky se jedná o semena jednoletých ušlechtilých travin - pšenice, žito, oves, ječmen, rýže, kukuřice, proso, pohanka a amarant (pozor – neplést s amarounem).

Číst dál...

Pečivo: Bílé nebo celozrnné?

Jak se orientovat v pečivu? Proč je celozrnné pečivo zdravější?

 Celozrnné výrobky mají mnohem vyšší obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek (železo, hořčík). Jak název napovídá, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky (tak zvaných otrub) a klíčku. Výrobky z bílé mouky neobsahují otruby ani klíček a dodávají našemu tělu pouze sacharidy (zejména škrob) a energii.

 

Číst dál...

Jak poznáme, že je pečivo celozrnné?

Otázky kolem celozrnného pečiva.

 rohlik-celozrno

Jako celozrnný může být označen pouze ten pekařský výrobek, který obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky. Tak praví zákon. Co výrobek obsahuje, zjistíme u balených výrobků z údajů na obalu či etiketě.

Číst dál...

Může být rýže také celozrnná?

Seznamka s druhy rýže.

 

ryze

V regálech obchodů najdete spoustu balíčků a krabiček s rýží. Jak se však v ní vyznat? Která je nejlepší? Která se nerozvaří na kaši? Může být také, stejně jako pečivo, celozrnná?

Číst dál...

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“