O zácpě a o tom, co na ni pomáhá.

 

Zácpa je funkční porucha zažívání spojená s málo častým a obtížným až bolestivým vyprazdňováním tuhé stolice, která se hromadí v tlustém střevě. U zdravého člověka je týdenní četnost stolic individuální a není nezbytné, aby k defekaci (vyprázdnění) docházelo každý den, je ale důležité, aby se tak dělo pravidelně a bezbolestně. Dlouhodobě zácpa trápí přibližně 30 % dospělé populace a často souvisí s nevhodným životním stylem. Zácpa může zhoršovat jiná onemocnění, např. hemoroidy.

Příčiny zácpy:

  • strava chudá na vlákninu a tekutiny
  • nedostatek pohybu
  • časté užívání projímadel (laxativ) ve formě čajů, čípků, kapek či tablet
  • nervové vypětí, změna prostředí – např. na začátku dovolené, změny v každodenním programu, také vědomé potlačování spontánního pocitu k nucení např. na návštěvě, v cizím prostředí vede k vymizení pocitu k nucení a následně k zácpě
  • překážka ve střevech, např. nádor nebo zauzlení střev
  • častý je vznik zácpy v těhotenství kvůli hormonálním změnám a omezení pohyblivosti střev
  • některé léky (jejich vedlejší účinek) nebo potraviny (čokoláda, borůvky)

 

Doporučení při zácpě:

  • pijte dostatek tekutin, minimálně 1,5–2 litry denně
  • hýbejte se – dostatek pohybu vede i ke správné funkci střev
  • konzumujte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, např. celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce a zeleninu, více o vláknině se dočtete zde
  • nepoužívejte delší dobu projímadla bez lékařského doporučení, jejich užívání může poškodit střevní stěnu, stane se návykovým a dostanete se do začarovaného kruhu

 

Co můžete vyzkoušet jako přírodní lék při zácpě?

  • namočené sušené švestky nebo švestkový kompot (někdy postačí jen šťáva z kompotu)
  • minerální vodu Šaratici nebo šálek vlažné vody ráno nalačno
  • ovesné otruby, lněné semínko či psyllium (vláknina jitrocele indického)

 

Pozor, trvá-li zácpa nebo střídání průjmu a zácpy delší dobu nebo se ve stolici vyskytuje krev, hlen nebo je zácpa doprovázena zvracením a horečkou, je nutné navštívit lékaře, aby určil přesnou příčinu a zahájil cílenou léčbu. Může být projevem velmi vážného onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku.

 

 

Použitá literatura:

Dědičová, D., Petráš, P., Lhotová, H. Jak se chránit před průjmovým onemocněním infekčního původu. 3. doplněné vydání, SZÚ, Praha, 2003.
Tesařová, J. Stručné pokyny a dieta při průjmových onemocněních a poruchách trávení. Národní centrum podpory zdraví, Praha, 1994.
Keller, U., Meier, R., Bertoli, S. Klinická výživa. Scientia medica 1993, s. 112-114.