Seznamka s druhy rýže.

 

ryze

V regálech obchodů najdete spoustu balíčků a krabiček s rýží. Jak se však v ní vyznat? Která je nejlepší? Která se nerozvaří na kaši? Může být také, stejně jako pečivo, celozrnná?

Odpověď zní ano, některé typy rýže lze označit jako celozrnné. Tyto druhy rýže obsahují mnohem větší množství cenných látek než rýže klasická bílá, kterou většina z nás zná a běžně nakupuje (především vlákninu, vitaminy skupiny B, železo, hořčík a fosfor). 

Rýži, která byla zbavena povrchových vrstev, označujeme jako "bílou" nebo také loupanou. Natural rýže nebo-li "hnědá"je taková, jejíž zrna nebyla zbavena povrchových obalových vrstev.

  • Rýže loupaná je bílá, zbavená všech slupek a částečně i klíčků. Je ochuzena o velkou část cenných látek. Například oproti neloupané rýži má až 6× méně vitaminu B1 a hořčíku, 3× méně niacinu, fosforu a 2× méně železa.
  • Rýže natural, neboli rýže hnědá, je zbavena pouze tvrdé vrchní slupky (pluchy) a podobně jako celozrnná mouka je velmi bohatá na vlákninu, vitaminy skupiny B a minerální látky (železo, hořčík, fosfor).

A něco navíc. Rýže parboiled. Tento druh rýže obsahuje vyšší množství minerálních látek a vitaminů a její výživová hodnota je v porovnání s běžnou rýží vyšší. Rýže parboiled prochází před samotným loupáním speciální tepelnou úpravou, kdy působením tepla a tlaku přecházejí vitaminy a minerální látky ze slupky do rýžového zrna, kde už zůstanou. V úpravě parboiled se prodává rýže loupaná a natural.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.
Bednářová Věra: Je celozrnný chléb vždy celozrnný? 2002 SZPI 
Hamr Karel: Chléb, jeho druhy a hlavní vady. 2002 SZPI