Několik rad, jak si připravit piknik v přírodě a vyváznout přitom se zdravou kůží, lépe řečeno se zdravým žaludkem a střevy.

teplota-potravin

  • Při skladování baleného masa je nutné vždy dodržovat instrukce uvedené na etiketách, jako například "uchovejte v chlazeném stavu", a zásadně používat pouze potraviny, které nemají prošlou záruční lhůtu.
  • Maso na grilování mnozí nejprve marinují. Marinované maso je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni. Jestliže chcete část marinády použít jako omáčku nebo k přelití pokrmu, odlijte ji do zvláštní nádoby dříve, než do ní vložíte syrové maso.
  • Pokud hodláte marinádu používat opakovaně, raději ji převařte.
  • Maso s marinádou by mělo být uloženo v chladničce a z chladničky vyjmuto až těsně před grilováním.
  • Při přepravě masa, marinády a příloh na místo grilování použijte termobox s chladicími vložkami, nebo automobilovou chladničku. Před samotným grilováním vyjměte z termoboxu nebo autochladničky takové množství masa, které budete okamžitě grilovat.
  • Při pečení masa venku je velmi dobré používat teploměr pro vpichování do masa.
  • Při grilování je důležité, aby bylo maso propečené i ve svém středu. Platí, že pouze důkladná tepelná úprava, minimálně 70 °C po dobu 10 minut v celé porci grilovaného masa i karbanátku (burgeru), usmrtí případné mikroorganismy, které se zde mohou vyskytovat.
  • Dejte pozor, aby i velké kusy masa byly i uvnitř dobře propečené. Maso, které vypadá na povrchu upečené nebo je dokonce spálené, nemusí být zcela upečené uvnitř! Pro kontrolu správného propečení řízněte do masa nožem. Šťáva, která z masa vytéká má být čirá a maso nesmí být růžové.
  • Upečenou rybu poznáte tak, že maso lze snadno dělit vidličkou.
  • Pečené maso podávejte ihned.
  • Pozor na křížovou kontaminaci! 
  • Pro upečené maso používejte zásadně jiné tácky, příbory a další nádobí a pracovní plochy než pro syrové.
  • Při samotném grilování je třeba dbát na to, aby nedocházelo ke spálení zejména okrajových částí masa. V žádném případě nesmí plameny maso „olizovat“. Pokud se tak stane, spálené části odstraňte a nekonzumujte.
  • Žhavé uhlí v grilu srovnejte tak, aby na něj z grilované porce nekapal uvolňující se tuk, nebo použijte odkapávací misky umístěné mezi ohništěm a rožněm.
  • Lépe je používat ke grilování kvalitní dřevěné uhlí, vybírat pouze libové maso a z drůbeže před grilováním odstranit kůži.
  • A na závěr lekce o grilování je potřeba trochu poděsit! Během grilování totiž vznikají rakovinotvorné látky, nejčastěji odkapáváním tuku z grilovaného masa na rozžhavené uhlí a při používání smolného nebo borového dřeva. Proto si grilovanými pokrmy svůj jídelníček pouze sem tam jen zpestřete a konzumujte je s množstvím čerstvé zeleniny, ve které jsou naopak přítomny látky s ochrannými účinky.

 

Pikniky

  • Na piknik v přírodě s sebou vezměte jen takové množství potravin, které spotřebujete.
  • Nevhodné jsou potraviny, které se rychle kazí (měkké salámy, paštiky, vaječné a rybí pomazánky, majonézové saláty), naopak vhodné je trvanlivé pečivo a čerstvá zelenina nebo ovoce.
  • Nezapomeňte s sebou vzít dostatek vhodných nápojů.
  • Všechny pokrmy připravené doma (sendviče, saláty apod.) dobře vychlaďte a uložte do termoboxu či do autochladničky, aby se teplota udržela kolem 4 °C. Pokud dáte do termoboxu nechlazené potraviny, termobox je sám neochladí, a to i když přidáme do boxu led.
  • Logické je, že po příjezdu na místo pikniku umístíte termobox do stínu.
  • Potraviny ponechané v termoboxu jsou nezávadné, jen pokud není led roztátý. Potraviny musí být na dotyk studené.
  • Pokud jste se na piknik vydali vozem, neponechávejte jej s potravinami na slunci, protože teplota ve vozidle často dosahuje vysokých hodnot a může dojít ke znehodnocení především chlazených a mrazených potravin pomnožením mikroorganismů. 

 

 

Použitá literatura:

Bezpečné stravování mimo domov. Food today, 14/4, 1999 (Překlad VUPP Zeno Šimůnek 2005.)
Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě. Vladimír Ostrý, SZU Praha, 2000.

Pět klíčů k bezpečnému stravování.