Jaké potraviny vzít s sebou na cestu, jak zmírnit nevolnost v dopravních prostředcích a jak správně jídlo uchovat, aby zůstalo během cesty čerstvé. Jak správně vybírat instantní pokrmy a jak se zdravěji najíst ve fast foodech.

 
na_cestach_zdrave
 
Cesta začíná – jak proti nevolnosti?

Mnoho lidí trápí v dopravních prostředcích nevolnost až zvracení (takzvaná kinetóza). Vyvolává ji působení různých podnětů na receptory, které zaznamenávají polohu těla a její změny. V mladším věku jsou potíže častější než v dospělosti. Pokud víte, že vaše zažívání cesty špatně snáší, nebo pokud budete cestovat zatím nevyzkoušeným dopravním prostředkem (například lodí), připravte se dostatečně předem.

Před cestou se najezte jen lehce, vhodné jsou sacharidové potraviny jako pečivo (ne čerstvé kynuté), piškoty, sušenky bez náplně. Asi 3–4 hodiny před nástupem do dopravního prostředku (u některých přípravků stačí i 30 minut) si můžete vzít léky proti kinetóze – tabletky nebo žvýkačky. Vyhněte se naopak přejedení a potravinám tučným a dráždivým.

Z nápojů jsou vhodné spíše chladné nápoje, žaludeční nevolnost může zmírnit podání malých doušků (!) vychlazené coly. Lepší je vyhnout se nápojům přeslazeným, kyselým (neředěné džusy), hodně syceným a samozřejmě alkoholickým. Z přírodních prostředků je proti nevolnosti vynikající zázvor (tobolky nebo čaj), máta peprná (olej nebo čaj), muškátový oříšek, potíže zmírní i heřmánek.

 

Co s sebou na cestu?

Často řešíme stravu během cesty zastávkami ve fast foodech. Rychlé občerstvení nemá se zdravým stravováním většinou nic společného, obvykle poskytne hlavně prázdnou energii, příliš tuku a soli a jen minimum důležitých živin. Navíc je těžko stravitelné a může zhoršit kinetózu. Příprava zdravější stravy na cestu přitom nemusí být složitá. I rychlé občerstvení ale můžete vybírat zdravěji – z nabídky zvolte třeba saláty (bez majonézové zálivky), ovocné dezerty, mléčné výrobky. Místo přeslazených nápojů si vyberte vodu, minerálku nebo džus.  

Z trvanlivých potravin jsou vhodná například malá balení mléka a ovocných nebo zeleninových šťáv (pokud se nemusíte omezovat váhou zavazadel), vakuově balené potraviny, pufované pečivo, k mlsání müsli tyčinky, celozrnné sušenky, sušené ovoce, semínka a ořechy. V prodejnách zdravé výživy najdete i řadu zdravých a trvanlivých polotovarů a potravin.
Co nejčastěji s ohledem na podmínky uchování zařazujte i při cestě čerstvé potraviny – čerstvé ovoce, zeleninu, mléčné výrobky.

 

Jak uchovat potraviny déle čerstvé

Potraviny vám během cesty, ale třeba i při celodenním výletu nebo pobytu na pláži, pomohou uchovat například vzduchotěsné misky, chladicí taška, termoobal na láhev, termoska nebo termohrníček (uchovají chladné, ale naopak i teplé nápoje, polévku, kaši). Místo papírových ubrousků, které se na jídlo přilepí, zkuste použít potravinovou fólii nebo alobal, který navíc tepelně izoluje (není ale vhodný na kyselé potraviny kvůli vyššímu uvolňování hliníku). Zvýšenou pozornost věnujte uchovávání živočišných potravin, které se rychleji kazí a snadněji tak mohou být příčinou trávicích potíží nebo dokonce infekčního onemocnění.

 

Instantní jídla? Jde to i zdravě!

Zapomeňte na klasické instantní polévky a omáčky. Ty nemají se zdravou stravou nic společného, mají minimum vitaminů a naopak obsahují hodně přídatných látek – barviv, konzervantů, aromat, glutamátu nebo soli. 

Existuje naopak řada zdravých potravin, které mají instantní vlastnosti (stačí je zalít horkou vodou). Vyzkoušejte třeba kuskus nebo bulgur (malé těstovinové kuličky, obvykle pšeničné), rýžové nudle, různé druhy vloček a müsli. Jemné ovesné vločky nemusíte ani přelívat horkou vodou, můžete je rovnou přidat do jogurtu nebo mléka. V prodejnách se zdravou výživou můžete koupit také zdravé instantní polévkové směsi a kaše nebo instantní obilné a luštěninové pokrmy.

Dochucovat můžete bylinkami, ať už čerstvými, nebo sušenými (petržel, pažitka, majoránka a další), polévkovým kořením nebo vývarem v kostkách (nejlépe bez glutamátu), mírně dosolovat solí s jodem. Pak už stačí přidat jen zeleninu nebo ovoce a třeba ořechy nebo semínka a zdravý, lehký a chutný pokrm je hotov.

Připravte si zdravý, chutný a pestrý jídelníček trochu předem a nemusíte mít strach, že vám zažívací problémy zbytečně pokazí pěkné cestovní zážitky. 

 

Pestré jídlo je základem

Ať už se budete v místě pobytu stravovat formou plné penze, polopenze nebo si budete vařit sami, dopřejte si co nejrozmanitější jídelníček. Převahu by v něm měly mít rostlinné potraviny – obilniny (nejlépe celozrnné), zelenina, ovoce. Ovoce a zeleninu podávejte alespoň jako přílohu ke každému chodu, přednostně v čerstvém stavu. Nezapomínejte na mléčné výrobky, které jsou zdrojem vápníku, nezbytného nejen pro rostoucí kosti. V jídelníčku by měly být alespoň dvakrát denně, v období rychlého růstu 3–4x denně. Jednou denně byste si měli dopřát pokrm z potravin, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin – libové maso, ryby, vejce nebo luštěniny. Tuky vybírejte kvalitní – na pečivo můžete dát v umírněném množství i máslo, do hotových jídel nebo salátů rostlinný olej, nejlépe za studena lisovaný. Pokud si chcete zamlsat, vyberte si například moučníky s ovocem či tvarohem, celozrnné sušenky, sušené ovoce a podobně. Ideálním doplňkem jsou různé nesolené a nepražené oříšky a semínka, ne však třeba arašídy, které jsou častým zdrojem plísní. Strava by měla být rozdělená na 5–6 menších porcí denně.

Pokud víte, že máte sklony k alergické reakci, nepřehánějte to s exotikou v jídelníčku. Alergii často vyvolávají například ryby a mořské produkty, z ovoce citrusy, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky a datle, dále semena, ořechy a jiné olejové plody. Jsou u vás alergické potíže časté a na různé podněty? Vybavte se raději léky na zmírnění těchto potíží.

V některých oblastech se také setkáváme s odlišnými hygienickými zvyklostmi při skladování a přípravě jídla. Zejména, pokud budete nakupovat potraviny na tržištích nebo se stravovat třeba v asijských zemích, kde se jídlo připravuje a jí často na ulici, věnujte zvýšenou pozornost riziku infekce a nakupujte jen opravdu čerstvé potraviny. Přednost dávejte těm, které můžete před konzumací dobře omýt nebo oloupat.

 

Hlídejte si příjem tekutin

Při cestování a zejména na letní dovolené je potřeba hlídat příjem tekutin. Při nedostatečném příjmu tekutin vám totiž hrozí dehydratace (odvodnění). Větší nebezpečí dehydratace je spojené hlavně s dlouhým pobytem na slunci a s úžehem, s průjmovými a horečnatými onemocněními, se zvracením.

Prevencí je samozřejmě dostatečný pitný režim. Vyhýbejte se příliš sladkým nápojům a koncentrovaným šťávám, vhodná je zdravotně nezávadná pitná voda, ředěné džusy, slabý černý čaj a bylinkové čaje, v menším množství můžete střídat různé druhy minerálek. Teplé nápoje pomáhají lépe snášet horko, ideální je třeba teplý mátový čaj.

Nezapomínejte, že voda z nekvalitního zdroje může způsobit vážné zdravotní potíže – pijte tedy raději jen vodu balenou nebo z ověřeného zdroje. A také pozor na led – i u originálně zabaleného nápoje může být nebezpečné následné přidání ledu z neznámého zdroje!

 

 

Použitá literatura:

Illková, O., Nečasová, L., Vašíčková Z.: Zdravá výživa malých dětí, 1. vydání, Portál, 2005, 192s.
Keller, U., Meier, R., Bertolli, S.: Klinická výživa, 1. vydání, Praha, Scientia medica, 1993, 240s.
Provazník, K. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi, díl I.- Výživa, 1. souborné vydání, Praha, Univerzita Karlova, 2004, s. 22-109.
Whitney, E.N., Cataldo, C.B., Rolfes, S.R.: Understanding Normal and Clinical Nutrition, 6th edition, Wadsworth, 2002, 875s.