Jak nám bakterie Clostridium perfringens může přivodit onemocnění z potravy a jak se před ní chránit.

Jak se můžeme nakazit?

Bakterie mohou přejít na potraviny, pokud tyto byly přímo v kontaktu s výkaly (bakterie žijí ve střevech zvířat a lidí) nebo se závadnou vodou či prachem.

Riziko představují hlavně tepelně upravené potraviny, které obsahují spory („spící forma bakterií“). Tyto spory přežijí i hodinový var při 100 °C, a pokud jsou pak tyto potraviny ponechány při pokojové teplotě, bakterie se v nich rychle pomnoží. V tenkém střevě člověka pak živé bakterie tvoří toxin (jed), který vyvolá onemocnění.Při vaření větších kusů masa spory přežijí i dvouhodinový var! – a během chladnutí při pokojové teplotě se v mase pomnoží, a pokud maso opět tepelně nezpracujeme a bakterií je dostatečný počet, snadno dojde k nákaze.

Nejrizikovější je vařené maso a masné výrobky (paštiky, šunky, salámy, tlačenky apod.), dušené a pečené výrobky a špatně vyrobené konzervy (i zeleninové). Nákaza je možná také prostřednictvím uzenin z přírodních střívek, které jsou infikovány.

 

Jak se můžeme chránit?

Nejdůležitější je potraviny důkladně tepelně zpracovat a rychle sníst. Především maso je třeba rozporcovat na menší kusy a vařit dostatečně dlouho.

Pokud není jídlo po uvaření ihned snědeno, je nutné je co nejrychleji zchladit a neponechávat při pokojové teplotě, aby nedošlo k pomnožení bakterií. Před pozdější konzumací je musíme důkladně prohřát (74 °C).

 

Inkubační doba

Onemocnění vzniká přibližně 8–24 hodin poté, co dojde k nákaze.

 

Jak se nemoc projevuje?

Průběh nemoci je krátký a velmi prudký. Ve většině případů onemocnění trvá méně než 24 hodin a projevuje se silnými křečemi v břiše a vodnatými průjmy bez horečky či zvracení. U starších osob a malých dětí je průběh nemoci intenzivnější a může probíhat déle, cca 1–2 týdny. V závažných případech může dojít ke komplikacím způsobených odvodněním organizmu. Nákaza se nepřenáší z jedné osoby na druhou.

 

Jak se nemoc léčí?

Základem léčby je dostatečný přívod tekutin, aby nedošlo k nebezpečnému odvodnění organizmu (dehydrataci), ve vážných případech se tekutiny podávají nitrožilně. Antibiotika se nedoporučují.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

CDC – Centers for Disease Control and Prevention- Clostridium perfringens
Komprda T. Hygiena potravin. Mendlova zemědělská a lesnická universita 1997, s. 78-79.

Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZU
Brno 2005.