O tom, co je ekologické zemědělství, bioprodukty a biopotraviny.
Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, při kterém se farmář snaží chovat co nejšetrněji k přírodě. Velký důraz je kladen na výrobu co nejkvalitnějších surovin rostlinného i živočišného původu. Každý ekozemědělec, který je součástí systému evidence a kontroly, je nejméně jednou ročně kontrolován.
Na ekofarmách jsou uplatňovány tyto základní postupy a zásady:
- hospodařit v souladu s přírodou, nesnažit se s ní „bojovat“ a raději problémům se škůdci a chorobami předcházet
- nepoužívat umělé chemické prostředky, které poškozují životní prostředí
- chovat všechna hospodářská zvířata důstojným způsobem, respektovat jejich přirozené požadavky a chování
- snižovat záporné vlivy zemědělství na životní prostředí
Co jsou bioprodukty?
Bioprodukty jsou suroviny rostlinného nebo živočišného původu získané z ekologického zemědělství. Vyrábí se z nich biopotraviny, krmiva a další ekologické výrobky.
Bioproduktem může být cokoli, co je vyrobeno ekologicky šetrným způsobem, například zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, olejniny, přadné rostliny, syrové mléko, vejce a živá zvířata.
Co jsou biopotraviny?
Z bioproduktů se vyrábějí biopotraviny, které musí být řádně označeny logem (viz níže). Za biopotravinu nelze považovat potravinářský produkt, který není označen logem. Pokud producent uvádí na obalu potraviny výrazy typu: ekologická potravina, eko výrobek, light produkt, vyrobeno v souladu se životním prostředím, zdravá výživa apod., neznamená to, že jde o biopotravinu. Na druhé straně když na své zahrádce používáte vhodnou sadbu a/nebo osivo, nepoužíváte umělá hnojiva a pesticidy, zahrádka není v blízkosti frekventované silnice ani chemické továrny atd., pravděpodobně ze zdravotního hlediska vypěstujete produkty velmi podobné bioproduktům.
Značka BIO
![bio znacka bio znacka](/teens/images/stories/nakupovani/bio%20znacka.gif)
Ze zákona dostává každá biopotravina nebo bioprodukt certifikát, dokument dokládající, že pochází ze šetrného ekologického zemědělství a má právo používat ochrannou známku BIO.
Od 1. července 2010 je pro výrobce povinné označit balené biopotraviny logem Evropské unie pro ekologickou produkci – motiv listu s evropskými hvězdami. Stejně tak má výrobce povinnost označit na obalu místo, kde byly vyprodukovány bioprodukty, ze kterých se biopotravina skládá. České národní logo – zelenobílá biozebra půlkruhového tvaru – se podle zákona na potravinách uvádí i nadále. Pro biopotraviny dovezené do EU ze třetích zemí je i evropské logo dobrovolné.
Biopotraviny musí být také opatřeny kódem kontrolní organizace, která garantuje, že výrobek splňuje zákonné podmínky pro biopotraviny. V České republice provádí kontrolu 3 kontrolní soukromé subjekty, z nichž má každý na biopotravině svůj kód, díky kterému lze dohledat na webových stránkách těchto organizací, zda výrobek skutečně prošel kontrolou:
- KEZ, o.p.s., kód na obalu: CZ-BIO-001
- ABCert AG, organizační složka, kód na obalu: CZ-BIO-002
- BIOKONT CZ, kód na obalu: CZ-BIO-003
Od 1. 1. 2010 přibyl ke kontrole ekologického zemědělství vedle soukromých kontrolních subjektů také Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).
Certifikát není udělen navěky, kontroly jsou pravidelné a přísné! a pokud farmáři pravidla nedodržují, může jim být odebrán.
Co je například povoleno a zakázáno při produkci bioproduktů a výrobě biopotravin?
- nesmí se používat umělá hnojiva a chemické přípravky proti plevelům a škůdcům
- nesmí se používat chemické přípravky, které chrání biopotraviny před napadením plísněmi nebo hnilobou
- při výrobě biopotravin se nesmí používat chemická barviva, konzervační látky a další potravinová aditiva
- nesmí se používat geneticky upravované rostliny nebo živočichové (GMO)
- nesmí se využívat ionizující záření
- hospodářská zvířata chovaná na ekofarmě musí být krmena zeleným krmivem, musí mít možnost se volně pohybovat a pást, zakázány jsou hormonální přípravky, růstové hormony, preventivní používání antibiotik atd.
- drůbež chovaná na ekofarmě musí mít mimo jiné zajištěn volný pohyb a přirozený denní rytmus
- mohou se používat pouze způsoby zpracování, které nemění chuť a vůni bioproduktů
- je povoleno například drcení, mletí, prosívání, vaření, uzení, mražení atd.
- výroba biopotravin musí splňovat stejně přísné hygienické normy, jako výroba „běžných“ potravin
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura:
Zákon č.242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
Biopotraviny - spotřebitelské otázky a odpovědi. PRO BIO LIGA 2004.
Biopotraviny info. Portál o produktech zrozených bez chemie.
Perlín, C. Aditiva ve výrobě biopotravin. Agronavigátor.cz, UZPI.
Sdružení obrany spotřebitelů
Kontrola ekologického zemědělství