O významu vitaminů pro zdraví a o vitaminových doplňcích stravy.

 

ovocny_poharVitaminy jsou organické chemické látky nezbytné pro zdraví a život člověka. Ve většině případů je lidský organismus nedokáže sám vytvářet a je třeba je pravidelně přijímat ve stravě. Na rozdíl od sacharidů, tuků a bílkovin sice vitaminy nedodávají tělu energii, zato má každý z nich v těle svou specifickou funkci, často je jich i více. Na významu vitaminů neubírá ani skutečnost, že je potřebujeme ve zdánlivě titěrných množstvích – v miligramech až v tisícinách miligramů denně.

 

Některé vitaminy přijímáme v potravě jako „hotové vitaminy“, jiné konzumujeme ve formě provitaminů, ze kterých vzniká vitamin až v našem těle. 

Znalosti o vitaminech se v průběhu let stále mění, rozšiřují a zpřesňují. Hovoří se o možných ochranných účincích některých vitaminů na nemoci srdce a cév a na nádorová onemocnění. Vitaminy jsou v povědomí veřejnosti symbolem něčeho mimořádně zdravého. Mnohé potraviny se dnes jimi uměle obohacují, regály nejen v lékárnách jsou plné pestrobarevných balení multivitaminů. Zdálo by se, že čím víc vitaminů sníme, tím budeme zdravější. Toto pravidlo ale zdaleka neplatí. Větší než doporučený příjem vitaminů nejenže nemá žádné pozitivní účinky na zdraví, ale dokonce může zdraví poškodit.

 

Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti na:

  • vitaminy rozpustné v tucích
  • vitaminy rozpustné ve vodě 

 

Vitaminy rozpustné v tucích

  • mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E, K.
  • lidské tělo je dokáže ukládat do zásob, které postačí na týdny až měsíce
  • některé z těchto vitaminů jsou v nadbytku nebezpečné, lze se jimi předávkovat
  • vitaminy D a K si zdravý člověk v těle dokáže tvořit

 

Vitaminy rozpustné ve vodě

  • k vitaminům rozpustným ve vodě patří vitamin C a vitaminy skupiny B: B1, B2, B6, PP, kyselina pantotenová, vitamin B12, kyselina listová, vitamin H
  • většinu z nich - kromě vitaminu B12 - lidské tělo nedokáže ukládat do zásob a musí být zajištěn pravidelný přísun ve stravě
  • při nadbytečném příjmu jsou vylučovány močí
  • při vaření se uvolňují do vývaru
  • nehrozí otrava z předávkování

 

Charakteristiku a význam jednotlivých vitaminů si můžete přečíst zde.

 

Vitaminové doplňky stravy

Ač nás reklamy často nabádají k pravidelné konzumaci vitaminových doplňků stravy, například ve formě kapslí nebo tablet, a přesvědčují nás, že nic lepšího už pro své zdraví skutečně nemůžeme udělat, dejme přednost přirozenému přísunu vitaminů pestrou stravou obsahující dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, bílého masa, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků.

Doplňování vitaminů pomocí vitaminových preparátů je vhodné pouze tam, kde příjem ve stravě nemůže z nějaké příčiny pokrýt potřebu organismu, například v období nemoci, rekonvalescence, u žen v těhotenství a při kojení nebo při nadměrné fyzické zátěži.

Zatím nebylo prokázáno, že by zdravému člověku, který jí pestrou stravu, dlouhodobá konzumace vitaminových preparátů přinesla jakékoli zdravotní výhody. Vitaminy jsou dnes přesto velmi výnosným obchodem se zdravím.

 

 

Použitá literatura:

Žamboch, I. Vitaminy. Grada, 1996.
Brázdová, Z. Výživa člověka. Vyškov 1995.
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. L F a SZU, souborné vydání 2004.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.