Víš co jíš
There are 12 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
ICHS |
Ischemická choroba srdeční (ICHS) je společný název pro skupinu chorob, při kterých se snižuje průtok krve srdečním svalem z důvodu zúžení průsvitu cév. Řadíme sem například srdeční infarkt a anginu pectoris. Příznaky ischemické choroby srdeční se u jednotlivých forem liší, většinou dominuje bolest na hrudi, pocit dušnosti a úzkost.
Počet zobrazení - 644
|
imunitní systém |
Imunitní systém zajišťuje obranu těla proti nemocem. Zahrnuje všechny obranné reakce proti virům, bakteriím, cizorodým látkám apod. Imunita znamená obranyschopnost.
|
infekční onemocnění |
Infekční onemocnění je nakažlivé onemocnění, jehož zdrojem je nakažené zvíře nebo člověk. Infekce bývá často doprovázena horečkou.
|
inhibitor |
Počet zobrazení - 660
|
instantní |
Instantní (v souvislosti s potravinou) znamená rychlorozpustný, připravený k okamžitému požívání, předvařený, práškový.
Počet zobrazení - 1570
|
instantní káva |
Instantní káva je rzpustná káva vyrobená zmrazením tekuté kávy a následným oddělením vody ve formě ledu. Instantní kávu stačí zalít horkou vodou. Instantní kávy se někdy prodávají jako 2 nebo 3 v 1 s přídavkem cukru a sušeného mléka.
|
instantními |
Instantní (v souvislosti s potravinou) znamená rychlorozpustný, připravený k okamžitému požívání, předvařený, práškový.
Počet zobrazení - 1464
|
inzulínu |
Inzulín je hormon, který snižuje hladinu glukózy v krvi. Umožňuje buňkám glukózu využívat, takže se glukóza z krve odsune přímo do buněk tkání a její hladina v krvi klesne. Hormon inzulín produkuje slinivka břišní.
Počet zobrazení - 1416
|
ionizující záření |
Ionizující záření se v potravinářství využívá hlavně k prodloužení trvanlivosti některých „běžných“ potravin.
|
ionizujícím zářením |
Ionizující záření se v potravinářství využívá hlavně k prodloužení trvanlivosti některých „běžných“ potravin.
|
ischemické choroby srdeční |
Ischemická choroba srdeční (ICHS) je společný název pro skupinu chorob, při kterých se snižuje průtok krve srdečním svalem z důvodu zúžení průsvitu cév. Řadíme sem například srdeční infarkt a anginu pectoris. Příznaky ischemické choroby srdeční se u jednotlivých forem liší, většinou dominuje bolest na hrudi, pocit dušnosti a úzkost.
|
izoflavony |
Izoflavony jsou látky, které působí preventivně při osteoporóze a při srdečně-cévních chorobách - u sójových izoflavonů je efekt posílen přítomností sójových bílkovin. Jejich příznivý účinek se projeví zejména při dlouhodobém a pravidelném příjmu.
Počet zobrazení - 656
|