Víš co jíš
There are 33 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
sacharáz |
Sacharázy jsou enzymy, které štěpí sacharózu (řepný cukr) na fruktózu a glukózu.
Počet zobrazení - 1462
|
sacharidových potravinách |
Sacharidy – cukry (patří sem jednoduché sacharidy, disacharidy, polysacharidy). Větší množství sacharidů obsahují samozřejmě sladké potraviny, ale také ovoce, chléb a pečivo, přílohy (jako jsou rýže, těstoviny, brambory, knedlíky a další), nejrůznější „snídaňové cereálie“ (neboli obilniny) – müsli, cornflakes atd., luštěniny (čočka, hrách, fazole, soja,…).
|
sacharidy |
Sacharidy jsou důležitý zdroj energie pro naše duševní i fyzické aktivity. Jsou obsaženy například v bramborách, rýži, těstovinách, pečivu, ale také ve sladkých pokrmech, nápojích apod.
Počet zobrazení - 978
|
sacharóza |
Sacharóza je disacharid, to znamená, že je složená ze dvou molekul jednoduchých cukrů. V sacharóze jsou to 1 molekula glukózy a 1 molekula fruktózy. Sacharóza se získává hlavně z cukrové řepy a cukrové třtiny.
Počet zobrazení - 1648
|
sacharóze |
Sacharóza je disacharid, to znamená, že je složená ze dvou molekul jednoduchých cukrů. V sacharóze jsou to 1 molekula glukózy a 1 molekula fruktózy. Sacharóza se získává hlavně z cukrové řepy a cukrové třtiny.
Počet zobrazení - 1431
|
schizofrenní psychózou |
Schizofrenní psychóza je psychické onemocnění. Nejprve dochází ke zhoršení zdravotního stavu postiženého - únava, nevýkonnost, ztráta zájmů, úzkost a smutek. Později se objevují bludy a halucinace. Typickými bludy jsou bludy pronásledování či mimořádné schopnosti. Halucinace jsou nejčastěji sluchové (nemocný slyší „ hlasy“). Bludy a halucinace jsou doprovázeny neobvyklým chováním, které se stáv?? nápadné, zdánlivě zmatené a bezcílné.
|
sekundární metabolity |
Sekundární metabolity jsou látky, které vznikají v těle organismů a nejsou přímo potřebné k základním životním pochodům jako je růst, vývoj či rozmnožování daného organismu. Jejich nedostatek nezpůsobuje uhynutí organismu, ale snižuje například odolnost organismu, schopnost se rozmnožovat apod.
|
sérovarem |
Sérovar je skupina organismů, zejm. bakterií, odlišitelná od jiných skupin téhož druhu na základě sérologického vyšetření. Znalost sérovaru má význam v epidemiologii infekčních chorob. Často se určuje např. u bakterií způsobujících průjmová onemocnění, což umožňuje sledovat jejich šíření.
Počet zobrazení - 1397
|
silně mineralizované |
Obsah minerálních látek v silně mineralizovaných vodách je 1500-5000 mg/l.
|
sippingem |
Sipping (z angl.) – usrkávání. Jsou to nápoje s vyváženým složením, poskytují obvykle všechny potřebné živiny a mohou být buď doplňkem běžné stravy nebo i jediným zdrojem výživy. Sem patří např. Nutridrink, Diasip, Fresubin. Výhodné jsou během nemoci, při zotavování, nechutenství.
Počet zobrazení - 572
|
slabě mineralizované |
Obsah minerálních látek je ve slabě mineralizovaných vodách 50-500 mg/l.
|
sladivost |
Sladivost je intenzita sladké chuti, schopnost osladit pokrm.
Počet zobrazení - 622
|
složených sacharidů |
Složené sacharidy (také škroby nebo polysacharidy) obsahují ve větší míře tyto potraviny: chléb a pečivo, přílohy (jako jsou rýže, těstoviny, brambory, knedlíky a další), nejrůznější "snídaňové cereálie" (neboli obilniny) – müsli, cornflakes atd., luštěniny (čočka, hrách, fazole, soja,…). Polysacharidy jsou také obsažené třeba v sušenkách či oplatkách, v nich jsou ale ve velkém množství obvykle i tuky a jednoduché cukry a proto by měly být v našem jídelníčku spíše hostem než stálým obyvatelem.
|
složitých cukrů |
Složité cukry, škroby nebo také polysacharidy obsahují ve větší míře tyto potraviny: chléb a pečivo, přílohy (jako jsou rýže, těstoviny, brambory, knedlíky a další), nejrůznější snídaňové cereálie (neboli obilniny) – müsli, cornflakes atd. luštěniny (čočka, hrách, fazole, soja,…). Polysacharidy jsou také obsažené třeba v sušenkách či oplatkách, v nich jsou ale ve velkém množství obvykle i tuky a jednoduché cukry a proto by měly být v našem jídelníčku spíše hostem než stálým obyvatelem.
|
smeanovým zákysem |
Smetanový zákys je směs mezofilních mléčných streptokoků.
|