Víš co jíš

There are 6 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
glukózu
Glukóza nebo také hroznový cukr je jednoduchý cukr, který se vyskytuje přirozeně v ovoci, ale i v mnoha dalších potravinách.
Počet zobrazení - 1380
glutamátu
Glutamát sodný neboli glutamát se často používá pro zvýraznění chuti potravin. Při umírněné konzumaci nijak neškodí, ale příliš velké množství glutamátu může způsobit tzv. syndrom čínské restaurace - zvracení, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a další potíže.
Počet zobrazení - 1278
glykemický index
Glykemický index (GI) potraviny je schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru. Hodnoty GI se zjišťují experimentálně a nejsou k dispozici pro všechny potraviny. Čím více se hodnota glykemického indexu blíží stovce, tím je potravina zákeřnější. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou výhodné jako prevence civilizačních chorob.
glykogenu
Glykogen je obdoba rostlinného škrobu. Naše tělo ho využívá jako zásobní látku, většina je ho uložena v játrech.
Počet zobrazení - 682
grafů

Percentilové grafy porovnávají konkrétního jedince s populační normou. V grafech jsou znázorněny čáry, které odpovídají hodnotám 3., 10., 25., 50., 75., 90. a 97. percentilu pro daný věk. Padesátý percentil, tj. prostřední silná čára, vystihuje střední hodnotu populace. Pásmo normy je u většiny v rozmezí 25.–75. percentilu.

Author - Dana Koubová
Počet zobrazení - 562
gumy a slizy
Jako gumy a slizy se označují bílkoviny a polysacharidy, které ovlivňují texturu potravin. Mají želatinující, rosolovací, emulgační a stabilizační vlastnosti.