Víš co jíš
There are 35 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
proteáz |
Proteázy jsou enzymy, které štěpí bílkoviny na menší části i na jednotlivé aminokyseliny, ze kterých jsou bílkoviny složeny.
Počet zobrazení - 1417
|
průjmy s typickým vzhledem stolice | Při celiakii bývá typická mastná stolice s velkým objemem a kyselým zápachem. Příčinou je špatné vstřebávání tuků přes celiakií poškozenou stěnu tenkého střeva.
Počet zobrazení - 485
|
pseudoalergické |
Pseudoalergické = podobné alergické reakci, i když se o alergii nejedná.
Počet zobrazení - 1285
|
ptačí hrudník |
Ptačí hrudník: typický tvar hrudníku, při kterém je hrudník zploštělý ze stran, hrudní kost odstává směrem dopředu a předozadní rozměr hrudníku je zvětšený.
|
pufované |
Pufované pečivo se také označuje jako extrudované. Vzniká tak, že zrna obilnin (nejčastěji pšenice, rýže nebo kukuřice) jsou vystavena vysoké teplotě, rychle ztratí vlhkost a nabobtnají (podobně vzniká třeba pop corn). Pufované pečivo je velmi lehké a křehké, k dostání jsou různé ochucené i neochucené tyčinky, „chlebové“ plátky, sušenky.
Počet zobrazení - 1707
|