O tom, které důležité živiny mohou ve stravě školních dětí chybět, jak se jejich nedostatek může projevit a v kterých potravinách se nacházejí.

kureci jatra

 

Dětem ve školním věku mohou při nevhodné skladbě jídelníčku chybět některé důležité minerální látky a vitamíny, jejichž nedostatek způsobuje v organismu vážné poruchy.

 

 

 

Živiny, kterých mohou mít děti ve školním věku nedostatek:

 

VÁPNÍK

  • funkce: stavba kostí a zubů, srážlivost krve, přenos vzruchů mezi nervy a svaly
  • nedostatek způsobuje: svalové křeče, poruchy srdečního rytmu, snížení krevní srážlivosti, osteoporózu (řídnutí

     

    kostí, vede k častým zlomeninám)
  • příčina nedostatku: nízký příjem ve stravě, poruchy vstřebávání nebo trávení, nedostatek vitaminu D
  • zdroje: mléko a mléčné výrobky, ořechy, semena, některé druhy zeleniny

 

VITAMIN D

  • funkce: metabolismus vápníku a fosforu, zachování a tvorba kostní hmoty
  • příčina nedostatku: nízký přívod potravou, špatné vstřebávání, nedostatek slunce
  • zdroje: vejce, mléko, rybí tuk, vzniká v kůži působením slunečního záření (nedostatek v zimě)

 

ŽELEZO

  • funkce: součást červeného krevního barviva, přenos kyslíku v krvi
  • příčina nedostatku: nízký příjem, porucha vstřebávání, krvácení (chybí častěji dívkám)
  • zdroje: játra, maso, vejce, tmavě zelená zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy

 

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

  • funkce: podpora obranyschopnosti, hojení ran, snižují krevní tlak, tělesnou teplotu a hladinu nepříznivého cholesterolu, působí proti zánětu
  • příčina nedostatku: nízký příjem, nevhodný poměr s příjmem omega-6 MK
  • zdroje: tučné mořské ryby (losos, pstruh, makrela), řepkový olej, sója (i olej), vlašské ořechy

 

Potíže, spojené s nízkým nebo nadměrným příjmem potravy

Nadváha a obezita

Dětská obezita přetrvává až v 80 % i v dospělosti. Příčinou je nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Příliš vysoký bývá příjem nasycených tuků (tučné maso, uzeniny, smažená jídla, majonézy, rychlé občerstvení, chipsy, tučné sladkosti) a jednoduchých cukrů (sladké nápoje, cukrovinky). Naopak nedostatek bývá pohybu, v jídelníčku chybí hlavně luštěniny, ryby, málo je čerstvého ovoce a zeleniny.

Pro boj s nadváhou je nutné upravit složení jídelníčku, ne pouze omezit energii, nutné je zvýšit pohybovou aktivitu. V dětství a dospívání jsou redukční diety bez odborného vedení opravdu nevhodné. Skutečnou redukční dietu může naordinovat pouze lékař!

Podvýživa

Podvýživa v dětství má pro zdraví horší následky než obezita, dochází k opoždění růstu a vývoje vnitřních orgánů včetně mozku, zpožděnému pohlavnímu dospívání, nedostatek výživy se projeví i nižší tvorbou svalové a kostní hmoty. Více se dočtete zde.

Poruchy příjmu potravy

Patří sem mentální anorexie a bulimie. Mentální bulimie je ve školním věku vzácná, jde o chorobné přejídání s následným úmyslným zvracením. Mentální anorexie (úmyslné hubnutí spojené s hladověním a často s nadměrným cvičením) je mnohem častější. Obě poruchy se objevují častěji u dívek, podíl chlapců ale narůstá.

 

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu

 

Použitá literatura:

Illková, O., Nečasová, L., Vašíčková Z.: Zdravá výživa malých dětí, 1. vydání, Portál, 2005, 192s.
Keller, U., Meier, R., Bertolli, S.: Klinická výživa, 1. vydání, Praha, Scientia medica, 1993, 240s.
Nevoral, J.: Výživa v dětském věku, 1. vydání, Nakl. H+H, 2003, 435s.
Referenční hodnoty pro příjem živin. Společost pro výživu, Praha 2011.