O tom, proč je ovoce důležitou součástí lidské výživy, kolik bychom ho měli konzumovat a jak často. 

jablko

.

Za ovoce jsou považovány plody a semena stromů, keřů a bylin. Je důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a mnoha dalších bioaktivních látek, které mají prospěšné účinky na lidské zdraví.

.

Co ovoce obsahuje?

Je to zejména voda. Dále je dobrým zdrojem sacharidů (cukrů) a obsahuje velmi malé množství bílkovin a tuků.

Důležitou součástí ovoce jsou vitaminy, minerální a jiné ochranné látky (například antioxidanty), které napomáhají v ochraně proti některým nemocem, například nádorovým nebo onemocnění srdce a cév.

Jednoduché cukry, těkavé silice a různé organické kyseliny dávají jednotlivým druhům ovoce specifickou chuť a vůni. Některé druhy ovoce (např. jablka) mají vyšší obsah rozpustné vlákniny, která se významně podílí na snižování hladiny nadbytečného cholesterolu v krvi a tím působí jako ochrana před infarktem nebo cévní mozkovou příhodou.

 

Kolik ovoce bychom měli denně sníst? 

Denně bychom měli sníst alespoň 2–4 porce ovoce, přičemž jednou porcí ovoce máme na mysli například 1 jablko, 1 pomeranč, 1 banán, misku jahod, rybízu nebo borůvek, sklenici neředěné 100 % ovocné šťávy apod. Podobné množství by měli konzumovat i dospívající.Ovoce16 ananas můžeme jíst jak syrové, tak zpracované. Avšak pozor! Marmeláda, džem, slazené kompoty nebo jinak na sladko upravené ovoce obsahuje velké množství cukrů a patří mezi sladkosti. Také 100 % ovocné šťávy (džusy) by měly jen občas nahradit porci čerstvého ovoce. A pokud je již konzumujeme, tak ředěné s vodou v poměru 1:2 (2 díly vody), abychom si nezadělali na zubní kaz. Více se dočtete zde.

 

O jednotlivých druzích tuzemského ovoce se dočtete zde, o exotickém ovoci zde a zde.

 

Skořápkové ovoce - ořechy

Ořechy obsahují daleko méně sacharidů (cukrů) a naopak více tuků, které jsou ovšem našemu zdraví velmi prospěšné. Nejcennějšími látkami v nich jsou nenasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám a jsou pro tělo nepostradatelné. A co je na ořeších nejlepší? To, že se hodí jako náhrada pamlsků nebo součást ovocného salátu. Hrst mandlí je určitě lepší než slazená, kalorická tyčinka, takže rozumná míra ořechů (nemyslí se tím, že jich sníme kilo na posezení, a už vůbec ne pražených a solených) může být klidně součástí denní stravy.U některých citlivých osob mohou ořechy snadno vyvolat alergickou reakci a musí být potom z jídelníčku vypuštěny.Více se o řeších dočtete zde.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.

 
Použitá literatura:

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.