Jak má správně vypadat školní svačina, co našemu zdraví prospívá a co naopak škodí. Jak si vybrat z nabídky školního bufetu nebo automatu. Pár receptů na zdravou a chutnou školní svačinu, kterou si zvládne připravit každý.

 svacinka maly

O tom, že dopolední svačina (neboli přesnídávka) je důležitou částí našeho jídelníčku a neměli bychom ji zanedbávat a už vůbec ne vynechávat, slýcháme často. Přesto se při mapování stravovacích zvyklostí žáků základních a středních škol opakovaně zjišťují nedostatky.

Kromě úplného vynechávání přesnídávky je častou chybou především častá konzumace sladkostí a sladkých nápojů, tučných a slaných uzenin, paštik, vynechávání ovoce a zeleniny.

Správně sestavená dopolední přesnídávka má poskytnout asi 10 – 15 % z denního příjmu energie a má obsahovat:

  • čerstvé ovoce nebo zeleninu
  • kvalitní bílkoviny (mléčné výrobky, maso, ryby, luštěniny, vejce, semena a ořechy)
  • obilniny, zejména celozrnné
  • vhodné tekutiny

Pokud jsme ale měli příliš malou snídani, nebo jsme dokonce snídani vynechali, měla by být přesnídávka větší. Více energie a živin potřebují přijmout také ti, kdo jsou právě ve fázi rychlého růstu nebo hodně aktivně sportují.

Vynechávání přesnídávky přispívá k únavě, zhoršeným školním výkonům, ale také k nadváze (chybějící energie se často doplňuje hlavně ve večerních hodinách). Také zapomínání na pitný režim během dopoledne podporuje únavu, nesoustředěnost, bolesti hlavy a zhoršení fyzického i psychického výkonu.

 

Jak na školní automat?

V řadě zahraničních zemí je již upraven obsah školních automatů zákonem nebo vyhláškou, u nás tomu tak zatím není. Zákonné vymezení obsahu školních automatů v těchto zemích pomohlo k tomu, že se vytvořil dostatečný tlak na výrobce potravin, kteří zlepšili receptury nabízených potravin a rozšířili nabídku vhodných potravin do škol. Víte, že obsah školního automatu můžete ovlivnit i Vy? O uzavření smlouvy s dodavatelem rozhoduje samo vedení školy a její zřizovatel. Zlepšit dostupnost zdraví prospěšných potravin na škole tak mohou iniciovat i žáci a rodiče.

 

Svačinu do školy si můžeme připravit i sami!

Pro většinu rodičů znamená příprava školních svačin další práci v již tak velmi časově nabitém ránu. Řadu svačin si přitom zvládneme bez problému připravit sami. Pár tipů a jednoduchých receptů najdete zde.

Tipy k domácí přípravě svačiny také poskytuje společnost „Výživa dětí“, která pravidelně vytváří doporučené týdenní jídelníčky. Rodiče nebo i samostné děti si mohou návrhy nechat posílat přímo na svůj e-mail.

 

Použitá literatura:
Floriánková, M.: Uzdravme svůj školní automat, studie k ozdravění obsahu školních nápojových a prodejních automatů, portál S dětmi proti obezitě.
Illková, O., Nečasová, L., Vašíčková Z.: Zdravá výživa malých dětí, 1. vydání, Portál, 2005, 192s.
„Jak naučit děti lépe jíst“, brožura o správném jídelníčku dětí – pro děti i rodiče, portál Výživa dětí.
Lišková, M.: Zdravá výživa dětí pro prevenci KVO, portál Fórum zdravé výživy.
Piťha, J.; Urbanová, Z.: Proč a jak nemít obézní děti, portál Fórum zdravé výživy.
Procházka, B.: Primární prevence aterosklerózy u dětí, portál Fórum zdravé výživy.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.