Zelenina

Zelenina jsou jedlé části rostlin, jejich kořeny, bulvy, listy, natě, květenství a plody.

zelenina - rajce

Hlavní složkou zeleniny je, stejně jako u ovoce, voda. Obsahuje jí 80 - 97 %. Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů, minerálních a dalších ochranných látek. 

Výživová hodnota jednotlivých druhů zeleniny závisí hodně na části, která je určená ke konzumaci. Listy zelené listové zeleniny mají jen nízkou energetickou hodnotu a vysoké procento vody (proto také rychle vadnou = ztrácejí vodu). Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, kyseliny listové a minerálních látek. Karoteny jsou obsaženy zejména v tmavě zelených listech.

Košťáloviny jako je květák, kapusta nebo brokolice také nejsou energeticky vydatné, podobně natě, které jsou však hodně vláknité a poměrně bohaté na vitaminy a méně již na minerální látky.

Kořenová zelenina obsahuje sacharidy a tím oproti jiným druhým zeleniny i více energie. Ne však už tolik vitaminu C. Také cibule mají cukry jako zásobní zdroj energie pro budoucí rostlinku.

Pestrobarevnost zeleniny je daná přírodními barvivy, které mají často také funkci ochranných látek (například karotenoidy jsou látky s antioxidačním účinkem). Chlorofyl dodává zelené zbarvení zeleným druhům zeleniny, červené druhy obsahují anthocyanin (ředkvička), karotenoidy barví oranžově (mrkev), bílá je způsobená flavony (petržel).10 zeli cinske

 

Kolik zeleniny bychom měli denně sníst?

Denně bychom měli sníst 3–5 porcí zeleniny.

Jednou porcí zeleniny (pro dospělého člověka) je na příklad 1 velká papriku, 1 velká mrkev, 2 rajčata, miska čínského zelí či salátu a také sklenice neředěné 100 % zeleninové šťávy. Podobné množství by měli konzumovat i dospívající.

 

O tuzemských druzích zeleniny se dočtete zde, o exotických druzích zeleniny se dočtete zde, o bramborách zde.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.

  

Zpět

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“