Co víme a nevíme o soli? Především to, že sůl zdaleka není nad zlato.

solnickaSůl (chlorid sodný, NaCl) slouží nejen k ochucování pokrmů, ale je i zdrojem sodíku (Na+) a chloridových iontů (Cl-) nezbytných pro činnost našeho organismu. Sodík tvoří asi 40 % hmotnosti soli a každý gram soli proto obsahuje 0,4 g sodíku.

Například 5 g soli, což je asi 1 vrchovatá čajová lžička, obsahuje 2 g sodíku (5g x 0,4). Ve vyšších dávkách nám sůl škodí.

 

Jak moc soli nám škodí?

Za bezpečnou, zdraví neškodnou dávku je považováno 5 g soli denně, což je přibližně jedna čajová lžička. Průměrná spotřeba soli v České republice na osobu je asi 15 g denně. Nadměrná konzumace soli podporuje zvýšení krevního tlaku, srdeční selhání, cévní mozkové příhody a zdravotní problémy spojené se zadržováním vody v těle. Přemíra soli totiž váže vodu v těle, vznikají otoky, zvyšuje se množství krve, srdce se tak musí více namáhat, také se zvyšuje tlak krve v cévách, což má právě špatný vliv na naše zdraví.

 

Narodili jsme se s chutí na slané?

Chuť na slané nám není vrozená. Je to naučený zlozvyk, který podporujeme konzumací slaných jídel. Čím více solíme, tím více si otupujeme chuťové pohárky na povrchu jazyka a o to méně vnímáme chuť potraviny či pokrmu. Přisolujeme stále více a více a zamotáváme se do začarovaného solného kruhu. Typickou ukázkou člověka v bludném solném kruhu je ten, který do jídla vysype půl slánky, aniž by jídlo ochutnal a zjistil, zda je to vůbec třeba.

Takže si dobře zapamatujme! Čím méně solíme, tím více vyniknou ostatní jemnější chutě toho, co jíme.

 

Jak snížit obsah soli ve stravě:

  • Při nákupu potravin a polotovarů čtěte etikety na potravinách a vybírejte si takové, které obsahují málo soli.
  • Nepoužívejte doma polévková koření k přisolování jídel.
  • Přeorientujte se na neslané pochoutky, vynechejte pochoutky „pocukrované“ solí.
  • Naučte se doma ochucovat jídla citronovou šťávou, čerstvě posekanými bylinkami, pažitkou, petrželí, česnekem nebo cibulí. Budete se divit, jak dokáží sůl nahradit.
  • Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Nepotřebuje přisolovat. Fakt ne, dokonce ani okurku či rajče. Právě tady platí nejvíce, že zvyk je železná košile a že když jsme se naučili jíst pouze osolené rajče, neosolené nepozřeme. Schválně – zkuste ho místo soli posypat nasekanou bazalkou.

 

Na závěr pár příkladů pro orientaci:

  • Potraviny s vysokým obsahem soli jsou například: nakládaná zelenina, zeleninové konzervy a zeleniny v kyselých nálevech, různé slané pochoutky jako bramborové lupínky, slané oříšky, tyčinky nebo preclíky, solená a uzená masa, masové konzervy, tavené sýry, různé instantní nebo konzervované polévky, vývary v kostkách a jídla s rychlou úpravou (fast food) jako pizza, hamburgery, hranolky apod. Pozor také na některé minerální vody.
  • Málo soli obsahují, základní potraviny - mouka, brambory, rýže, zelenina, mléko, syrové maso a také  ovoce nebo zelenina.  

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.