1) ZÁKLADNÍ INFORMACE

Výukový program „Jíme zdravě a s chutí“ je určen převážně žákům a pedagogům 1. stupně základních škol.
Program je vytvořený v softwaru SMART Notebook a je určený k využití na interaktivních tabulích.

Program je rozdělen obsahově na samostatné moduly tak, aby byl v praxi co nejlépe využitelný dle aktuálních potřeb vyučujících. Interaktivní cvičení v jednotlivých modulech doplňují činnosti pracovního sešitu pro děti 1. stupně ZŠ „Jíme zdravě a s chutí“, který je v elektronické verzi dostupný zde.


Výukový program částečně vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „Pět klíčů k bezpečnému stravování“. Zabývá se tématy zdravé výživy a hygieny při zacházení s potravinami a seznamuje žáky hravým způsobem s problematikou zemědělství.

Výukový program také obsahuje krátká instruktážní videa, interaktivní soutěže, hry a zábavné testování získaných znalostí. Každý pedagog má možnost při své výuce použít celý program nebo pouze jednotlivá témata.

Moduly výukového programu

Téma naše tělo je zpracováno v modulech "Pohyb", "Trávicí soustava" a "Zuby".

Zásady správné výživy jsou názorně vysvětleny v modulech "Příjem tekutin", "Výživa", "Zdravý oběd" a "Zdravý talíř".

Původ potravin živočišného původu je dětem představen v modulech "Drůbež", "Králík", "Kráva", "Ovce", "Prase" a "Zpracování mléka".

Původ potravin rostlinného původu je zpracován ve dvou modulech: "Rostliny" a "Ovoce a zelenina". 

Problematika bezpečnosti potravin je dětem názorně vysvětlena v modulech "Bakterie", "Plísně" a "Zacházení s potravinami".

Procvičování probrané látky je umožněno v modulech "Co už umíš", "Hrej si" a "Ovoce a zelenina – procvičování".

Registrace a stažení výukového programu do interaktivních tabulí je zdarma, včetně pravidelné aktualizace.

 

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“