• Home
  • O nás
  • Živiny a voda
    • Trávicí soustava
    • Tuky a cholesterol
    • Bílkoviny
    • Sacharidy a vláknina
    • Minerální látky a stopové prvky
    • Vitaminy a antioxidanty
    • Doplňky stravy
    • Voda a pitný režim
    • Energie ve stravě
  • Výživová doporučení
    • Principy správné výživy
    • Zdravý talíř
    • Výživa dětí
    • Výživa těhotných žen
    • Význam a podpora kojení
    • Výživa seniorů
    • Alternativní výživa
    • Hodnocení stavu výživy
    • Pohybová aktivita
  • Výživa a nemoci
    • Obezita
    • Cukrovka
    • Ateroskleróza
    • Nádory a výživa
    • Podvýživa
    • Poruchy příjmu potravy
    • Osteoporóza
    • Křivice
    • Zubní kaz
    • Potravní alergie
    • Nesnášenlivosti potravin
    • Poškození způsobená alkoholem
    • Zácpa a průjem
  • Nákazy a otravy
    • Potravní nákazy
      • bakteriální
      • parazitární
      • virové        
    • Prevence nákaz
      • v domácnosti
      • ve škole
      • na dětských táborech
      • při cestování
    • Potravní otravy
      • mikrobiální
      • otravy houbami
      • plísně a mykotoxiny
    • Toxické látky v potravinách
  • Bezpečnost potravin
    • Potraviny rostlinného původu
      • obiloviny     
      • luštěniny    
      • ovoce       
      • rostlinné tuky a oleje
      • zelenina
      • sůl, koření a pochutiny
      • cukr
    • Potraviny živočišného původu
      • maso, ryby, drůbež
      • mléko a mléčné výrobky
      • med           
      • vejce          
      • živočišné tuky
    • Zajištění bezpečnosti potravin
    • Jak nakupovat potraviny
    • Správné skladování potravin
    • Kulinární úpravy potravin

  1. Home

VÝŽIVA VE VÝCHOVĚ KE ZDRAVÍ

 

E-LEARNINGOVÝ KURZ „VÝŽIVA VE VÝCHOVĚ KE ZDRAVÍ“
PRO ŠKOLY I ŠIROKOU VEŘEJNOST

svacinka maly
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství nabízí pedagogům a studentům gymnázií, středních zdravotnických škol, středních škol a učilišť s potravinářským zaměřením, ale i všem zájemcům o zdravý životní styl z řad široké veřejnosti e-learningový kurz „Výživa ve výchově ke zdraví“.

K používání tohoto kurzu je potřeba vyplnit a odeslat registrační formulář uvedený zde: Nový ročník e-learningového kurzu „Výživa ve výchově ke zdraví“ – Bezpečnost potravin (bezpecnostpotravin.cz). Po odeslání formuláře obdrží každý zájemce o kurz informaci potvrzující registraci. Datum zahájení kurzu a přístupové údaje budou zaslány následně.

E-learningový kurz bude pro každého registrovaného uživatele přístupný 3 měsíce. Spuštění kurzu proběhne vždy začátkem měsíce následujícího po registraci.

Více informací o kurzu naleznete ZDE.

 

VÝUKOVÝ PROGRAM PRO PEDAGOGY 2. STUPNĚ ZŠ
ucitel u tabule m

Vážení uživatelé,

vítáme vás na webových stránkách, které byly vytvořeny na podporu nového výukového programu VÝŽIVA VE VÝCHOVĚ KE ZDRAVÍ.

Výukový program a jeho součásti vznikli ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 3. lékařské fakulty UK, Ministerstva zdravotnictví, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Společnosti pro výživu.
 
Výukový program je určený především pedagogům a žákům 2. stupně ZŠ. Jeho cílem je nabídnout kvalitní podpůrný vzdělávací materiál, který vychází z ověřených odborných zdrojů a má ambice zatraktivnit výuku daného tématu.

Výukový program je rozdělen do šesti základních oblastí týkající se výživy a bezpečnosti potravin:  Živiny a voda, Výživová doporučení, Výživa a nemoci, Nákazy z potravy a jejich prevence, Otravy z potravy, Potraviny a bezpečnost. Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat buď celý program, nebo pouze jednotlivá témata.

Výukový program je doplněn učebnicí pro 6. a 7. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií a učebnicí pro 8. a 9. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, které slouží k osvojení a rozšíření znalostí z oblasti výživy a bezpečného stravování a lepší orientaci ve světě výživy a potravinářských výrobků. Obě učebnice jsou akreditovány MŠMT a doplněny pracovními listy.

Další učební pomůckou k výukovému programu jsou znalostní testy, pomocí kterých si žáci mohou otestovat své znalosti.

Výukový program, učebnice, pracovní listy, znalostní testy a další materiály naleznete v kategorii „Stáhni si“.

Věříme, že výukový program a jeho doprovodné materiály pro vás budou oporou nejen ve výuce, ale současně poslouží jako praktický průvodce světem výživových doporučení a zdravého stravování.

Stáhni si

  • Pro učitele
  • Pro učitele
  • Aplikace do mobilních telefonů
  • Pro žáky
  • Pro žáky
  • Pro I. st. ZŠ
  • Do interaktivních tabulí

Nejčtenější

  • Co dokáže syrovátka?
  • Jak se stravovat při atopickém ekzému
  • Význam bílkovin ve výživě člověka
  • Znáte amarant - svaté zrno?
  • Nežádoucí reakce na mléko
  • Rostlinné tuky a oleje
  • Znovuobjevená potravina - jáhly
  • Jak bojovat se zácpou
  • Exotické ovoce známé, neznámé I.
  • Trápí Vás potravinové alergie?

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz
  • BEZPEČNOST POTRAVIN A-Z
  • DATABÁZE SLOŽENÍ POTRAVIN
  • PUBLIKACE
  • VIDEA
  • INFOGRAFIKY

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás