Závadné potraviny
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při aktuálních kontrolách uzavřela z důvodu nepřijatelné hygienické praxe následující provozovny:
Bistro U Matěje (kontrolovaná osoba: Jiří Matějíčný), Čs. mládeže, Most.
V jedné části provozovny probíhá obslužný prodej potravin okénkem do ulice se sortimentem několika druhů balených potravin a je zde umístěno provozní zázemí nálevny, která je provozována ve druhé části stánku. Inspektoři zde zjistili nečistoty na stěnách a stropě a rezavé skvrny různých velikostí, poškození podlahy až na betonový podklad a mastnotou a prachem znečištěný prostor výdejního okénka. Mastnotou a prachem byl znečištěn i prodejní pult, regály a povrchy lednic. V prostorách inspektoři zaznamenali velké množství předmětů nesouvisejících s provozem – textil, demontovaný ohřívač vody a např. DVD přehrávač umístěný ve dřezu. Významné nedostatky zjistili inspektoři i v zázemí nálevny, kde dřez nebyl napojený na přívod teplé vody a odpad provozovatel zaústil do kýblu, který dle potřeby vyléval do kanalizace.
Restaurace Brusel (kontrolovaná osoba Rudolf Zach), Plzeňská 86, Líně.
Prostor kuchyně nebyl udržován v požadované čistotě - sporák, varná pánev a ostatní spotřebiče kuchyně byly znečištěny starou mastnotou. Taktéž povrchy pracovních ploch nebyly udržovány v čistotě a dobrém stavu – vyskytovali se zde zbytky potravin, mastnota apod. V podobném stavu ponechal provozovatel i sklep, kde byl sklad KEG sudů. Ze stropů a stěn odpadávala omítka a ve skladu se nacházelo množství předmětů – např. pneumatiky a kanystry.
Restaurace QAHI (kontrolovaná osoba Thi Kim Yen Le), Masarykovo nám. 13, Bělé pod Bezdězem.
Inspektoři zjistili výrazné zanedbání hygieny v celé provozovně - znečištěné povrchy podlah ve všech prostorech určených k přípravě potravin, skladování potravin v prostorech záchodu, dále nefunkční toalety pro zaměstnance, hromadění odpadů v prostorech určených k přípravě a úpravě potravin a další nedostatky.
Cukrárna Vanesa (kontrolovaná osoba VANESA MV s.r.o.), Kostelní náměstí 28, Prachatice.
Ve výrobní části - zejména v chladícím skladu inspektoři zjistili značné množství trusu hlodavců. Trus se nalézal nejen na podlaze a v rozích místnosti ale i mezi jednotlivými rozpracovanými korpusy dortů s krémem. Na podlaze pod regálem byl také zjištěn nezakrytý otvor v zemi o průměru cca 10 cm, který byl možným vstupem pro hlodavce. V provozovně byly zjištěny i další nedostatky – opadávající omítka, poničené povrchy pracovních ploch apod.
Lahůdky (kontrolovaná osoba Renata Trubačová), nám. F. L. Věka 14, Dobruška.
SZPI uložila zákaz užívání prostor pro část provozovny – chodby. Inspektoři v této části zjistili skladování nebalených cukrářských a lahůdkářských výrobků v otevřených přepravkách, přičemž prostor byl zaprášený a nebyl zabezpečený před pronikáním hlodavců, např. skrz prostor pod vchodovými dveřmi.
Herna-bar U7 (kontrolovaná osoba Van Hoi Nguyen), Palackého 1234/7, Jihlava.
Provozovna se nacházela v celkově zanedbaném stavu – v prostorách baru se nacházelo množství prachu a nečistot, umyvadlo pro personál bylo v nevyhovujícím technickém stavu, pod barem se nacházel odpad a předměty nesouvisející s potravinářským provozem a na chodbě u WC odpadávala omítka.
Bufet Zlatý lev (kontrolovaná osoba Jindřiška Mynářová), Náměstí 83/7, Velké Meziříčí.
Inspektoři uzavřeli část provozovny, protože výroba baget zde probíhala v nevhodném prostoru, v blízkosti zaprášených předmětů, opadávajících omítek s plísněmi, na nevyhovující pracovní ploše stolu a v přítomnosti znečištěných úklidových prostředků. To může představovat vysoké riziko kontaminace potravin takovým způsobem, že by tyto kontaminované potraviny nebyly bezpečné a jejich konzumace by mohla ohrozit zdraví spotřebitelů.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.
Zdroj: SZPI
Při aktuálních kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) uložili inspektoři zákaz užívání prostor z důvodu závažného porušení hygienických předpisů v následujících provozovnách:
Herna-bar Monaco Nonstop (kontrolovaná osoba Oanh Nguyen Kieu), Husovo náměstí 56, Horšovský Týn. V době kontroly nebyla do baru přivedena teplá tekoucí voda a personál tak nemohl zajistit sanitaci výčepního skla. Na toaletách pro personál chybělo umyvadlo s přívodem vody i prostředky pro mytí rukou a jejich hygienické osušení. Ve skladu provozovny inspektoři zjistili poškození podlahy a částečně opadanou omítku, která mohla kontaminovat skladované potraviny. Hygienickým požadavkům neodpovídaly ani toalety pro hosty.
Restaurace Club Skleník (kontrolovaná osoba Jiří Jílek), Lazaretní 1179/14, Plzeň. Vybavení kuchyně – sporák a pec - bylo znečištěné starými zaschlými nečistotami stejně jako povrchy pracovních ploch v kuchyni, kde inspektoři zjistili mastné nečistoty a zbytky pokrmů. Podlahy v kuchyni i baru provozovatel neudržoval v čistotě a v prostorách pod barem se vyskytovaly předměty nesouvisející s předmětem činnosti, např. krabice a prázdné lahve. Prostory WC pro hosty zapáchaly a mísy toalet byly znečištěny od rezu.
Prodejna potravin (kontrolovaná osoba Hung Pham The), Horky 111, Čáslav. Rozsáhlý výskyt myších exkrementů zjistili inspektoři na prodejní ploše i v zázemí provozovny, mj. na prodejních regálech, na obalech balených potravin, v prostorách obslužného pultu, pokladny, váhy a uvnitř plastových přepravek s tvrdým pečivem. U některých obalů potravin bylo možné identifikovat myší okus. Z důvodů nedostačujícího zajištění deratizačních opatření inspekce nařídila provést kompletní deratizaci odbornou firmou, důkladnou desinfekci prostor a úklid včetně vyřazení poškozených potravin.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.
Zdroj: SZPI
Státní veterinární správa získala systémem rychlého varování (RASFF) informaci o mražené rybě – pangasovi – z Vietnamu. Výrobek, který byl distribuován do České republiky, obsahuje zakázanou látku nitrofurazon (metabolit nitrofuranu), což je v rozporu s požadavky na bezpečnost potravin podle nařízení (ES) 178/2002. Informaci zaslalo Německo, které provedlo odběr a vyšetření vzorků při vstupu zásilky do Evropské unie.
Nitrofurany patří do skupiny léků, které nesmí být používány u zvířat určených k produkci potravin včetně produktů akvakultury. Státní veterinární správa proto nařídila distributorovi v ČR pozastavit uvádění výrobku do oběhu a stáhnout závadné šarže z tržní sítě. Více než polovina zásilky byla distribuována do řetězce Makro a několika dalším prodejcům.
Identifikace výrobku:
Název produktu: Catfish ( Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), hluboce zmražené filety bez kůže
Obchodní název: Frigo
Datum spotřeby: 28. srpna 2016 a 29. srpna 2016 Identifikační označení DL 197
Země původu: Vietnam, šarže LOT No. VN 197 / 4 / 234
Balení: kartony á 5 kg a kartony á 5 x 1 kg.
S dovozcem závadné potraviny bude zahájeno správní řízení, v rámci kterého lze uložit pokutu až do výše 5 000 000 Kč. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě nákupu.
Zdroj: SVS
Veterinární inspektoři provedli kontrolu restaurace Pyšelka, v Čerčanech-Vysoké Lhotě a zjistili nejen porušení předpisů týkajících se skladování masa, ale i hrubé porušení hygienických podmínek. Vzhledem k možnému riziku ohrožení zdraví lidí byl okamžitě podán podnět kompetentnímu orgánu k uzavření provozovny.
Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj objevili během kontroly v chladírnách maso, které bylo na pohled oslizlé a zapáchalo (hovězí kližka 4,2 kg a vepřové odřezky 0,85 kg). V mrazáku byla uskladněna dvě balení mraženého kapra - minimální trvanlivost do 20. října 2014. Podle veterinárního zákona byl ihned nařízen zákaz uvádění těchto potravin do oběhu. Za výše uvedená pochybení uloží Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj provozovateli odpovídající sankci.
Při kontrole bylo dále zjištěno hrubé porušení hygienických podmínek v suchém skladu i v ostatních prostorách provozovny stravovacích služeb - stopy přítomnosti hlodavců, mj. trus, prokousaná balení s potravinami (viz fotografie).
Vzhledem k možnému riziku ohrožení zdraví lidí byl v rámci došetření situace podán podnět Krajské hygienické stanici pro Středočeský kraj, která s největší pravděpodobností provozovnu uzavře do té doby, než dojde k nápravě situace.
Zdroj: SVS