Závadné potraviny
Kontrola Státní veterinární správy (SVS) v zařízení stravovacích služeb Česká hospoda v Domašíně u Vlašimi zjistila stopy výskytu hlodavců ve skladu potravin a v kuchyni. Zjištěny byly také další nedostatky – špína, plíseň, prošlé produkty a vejce neznámého původu. Provozovateli podniku bude za výše uvedená zjištění udělena sankce. Případy týkající se provozní hygieny byly předány Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) k došetření. Od začátku letošního roku dosud zkontrolovala SVS okolo 3500 stravovacích provozoven, závady zjistila u 15 procent kontrol.
Při kontrole provedené úředními veterinárními lékaři Krajské veterinární správy SVS pro Středočeský kraj 3. června byl zjištěn myší trus na podlaze a stole ve skladu potravin. Trus hlodavců se však nacházel také v kuchyni, konkrétně na kanystru s fritovacím olejem a na pracovním stole.
Dále byly zjištěny nečistoty v kuchyni svědčící o dlouhodobě zanedbávaném úklidu prostoru. Na podlaze i kuchyňském zařízení se nacházela zašlá špína, na mycím dřezu byla plíseň.
Za porušení zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích lze provozovateli uložit pokutu až do výše 50 000 000 Kč.
SVS má od začátku letošního roku jako novou kompetenci také kontroly zařízení stravovacích služeb, respektive prostor, kde se v těchto zařízeních zachází s potravinami živočišného původu. Doposud úřední veterinární lékaři SVS zkontrolovali zhruba 3500 podniků. V 15 procentech případů byly zjištěny závady. Ty se nejčastěji týkají sledovatelnosti potravin (19 % případů), označování potravin (15 %), prošlých dat použitelnosti (10 %) či nedostatků při skladování surovin a potravin (10 %).
Obecně lze říci, že v „zázemí“ stravovacích zařízení panuje nejen rozdílná úroveň osobní a provozní hygieny, ale existují i velké rozdíly v dodržování požadavků na skladování a sledovatelnost potravin apod. Nejlepší podmínky se zpravidla vyskytují v restauracích nejvyšší kategorie, zatímco ve stravovacích zařízeních nižších cenových skupin jsou podmínky často zcela nevyhovující.
Zdroj: SVS
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele, že u potraviny Kurkumawurzel gemahlen (Kurkuma mletá) v balení 50 gramů, s označením data minimální trvanlivosti do 31. 12. 2016, vyrobeno pro: Monolith Mitte GmbH byla potvrzena kontaminace bakterií Salmonella infantis.
Předmětná šarže byla v ČR uváděna do oběhu v provozovně Jiří Bulák, Masarykova 3094/26, 40001 Ústí nad Labem. Ze závadné šarže bylo dosud prodáno 11 balení.
SZPI obdržela informaci prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF a doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.
Zdroj: SZPI
Při aktuálních kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) z důvodu nepřijatelné hygienické praxe dočasně uzavřela následující provozovny:
Hospoda - pivnice U Přidalů (kontrolovaná osoba: RUBÍN BRNO spol. s r.o.), Jiřího z Poděbrad 186, Hrušovany u Brna. Inspektoři zjistili na všech plochách provozovny stopy nečistot – pavučiny a prach. V provozovně byly znečištěné stěny, stropy, podlahy (rozbité dlaždice), textilní závěsy i ventilační zařízení. Na některých místech provozovny nebyly celistvé a zapravené zdi. Toaleta včetně umyvadla určeného pro personál nebyla v době kontroly funkční.
HOSPODA POD SMRKEM (kontrolovaná osoba Marcel Havrda), Křečhoř 74. V kontrolované provozovně nebyly dodrženy správné hygienické podmínky ve sklepních prostorách pro skladování KEG sudů. V místnosti byly porušené a špinavé podlahy, na stěnách byla plíseň, sahající až ke stropní klenbě. V celém prostoru opadávala omítka a byly zde skladovány také předměty nesouvisející s předmětem činnosti (motory, kabeláž, staré barely, kovová konev). Prostory také nebyly dostatečně zabezpečeny před kontaminací a proti regulaci škůdců.
Čínská restaurace JING DU (kontrolovaná osoba Jie Hai s.r.o.), Rooseveltova 73/10, Plzeň. Obklady na pracovních místech provozovny byly na některých místech porušeny, nebo znečištěny zašlou mastnotou a stopami po malování. Pracovní plochy nebyly udržovány v čistotě a dobrém stavu. Prostory skladu potravin nebyly dostatečně zabezpečeny proti vniknutí hmyzu, ptactva a hlodavců, čímž byly potraviny nedostatečně ochráněny proti kontaminaci.
Karlova pekárna s.r.o., U Svratky 962, Tišnov. V prostorech pekárny probíhala v době kontroly výměna staré pece chleba za novou. Nepořádek způsobený montážními pracemi (prach, železné piliny) přímo znečišťoval prostředí a nadále využívané pracovní plochy. V prostorách mezi expedicí a výrobou byly neomítnuté zdi a mohlo tak docházet ke kontaminaci nebalených potravin.
Restaurace u Susů (kontrolovaná osoba Karel Schiffler), Hlavní 6, Světice. Inspektoři byli nuceni uzavřít kuchyň a skladové prostory této provozovny z důvodů závažných porušení hygieny. V prostorách skladu s KEG sudy inspektoři zjistili přítomnost plísní na stěnách i na stropech. V dalších prostorách byly velké plochy odlupující se omítky. V zázemí provozovny byli zjištěni uhynulí hlodavci a v okolí množství myšího trusu. Kuchyňské spotřebiče a náčiní byly buďto poničené, nebo zašlé starou špínou, podobně jako kachličky.
Tabák U Michala (kontrolovaná osoba Michal Punčochář), Nádražní 112, Hrušovany u Brna. Na ploše provozovny za automatem na kávu bylo mrtvé tělo hlodavce ve stádiu rozkladu. V zázemí byly nahromaděny odpady (PET lahve, kartony) a předměty nesouvisející s výrobou a prodejem potravin. Okna vykazovala znečištění pavučinami, uhynulým hmyzem, prachem a usazenými nečistotami.
Prodejna potravin HRUŠKA, spol. s r.o.,Všestary 3. Ve skladu potravin zjistili inspektoři SZPI dva mrtvé hlodavce, včetně masivního výskytu trusu (v regálech i pod regály, paletami, v přepravkách na pečivo). Na prodejní ploše potom podél všech stěn, pod regály s nebalenými pekařskými výrobky i v regálech na některých obalech potravin a mezi nimi. Po regálech s nebaleným pečivem inspektoři zjistili přítomnost mravenců. Prodejní plocha byla taktéž znečištěna pavučinami a na parapetech oken ležela uhynulá těla hmyzu.
Prodejna potravin Tien Dung Nguyen, Jindřichovice pod Smrkem 392. V době kontroly byly zjištěny závažné hygienické nedostatky spočívající zejména v užívání prostor zázemí provozovny k bydlení, kde byly zároveň uskladněny potraviny určené k prodeji. Zanedbán byl i běžný úklid, SZPI zjistila nečistoty na podlahách a prodejních regálech. Nebyly dodrženy ani podmínky úchovy u potravin v samoobslužné chladící vitríně, na kterou inspektoři uložili zákaz použití. Dále bylo zjištěno, že umývadlo sloužící k mytí rukou a dřez sloužící k mytí pomůcek pro prodej potravin byly zarovnány zbožím a nebylo možné jej používat.
Vinárna u Marka (kontrolovaná osoba: Marek Vancl), Valdštejnovo náměstí 4, Jičín. Při kontrole inspektoři zjistili výskyt plísní na stěnách a na stropě, nečistoty na podlaze a u skladovaných potravin tak nebylo možné vyloučit riziko kontaminace. Provozovatel rovněž nezajistil přístup k teplé vodě, čímž neumožnil hygienickou očistu výčepního skla.
Restaurace Zlatý dvůr (kontrolovaná osoba: SLOW FOOD s.r.o.), Husova 242/9, Praha 1 - Staré Město. Celkový stav provozovny neodpovídal základním hygienickým standardům. Inspektoři na místě zjistili nečistoty na stěnách i podlaze, dále výrazně znečištěná chladící zařízení, regály i ostatní kuchyňská zařízení. Vzhledem ke zbytkům potravin na podlaze, poškozeným stěnám a stropu a nevhodnosti uspořádání prostor rovněž hrozila kontaminace skladovaných potravin.
Prodejna potravin – večerka Van Hung Nguyen, Drnovice 111. Při kontrole inspektoři zjistili, že na několika místech v regálech a v prostorách skladu se vyskytuje značné množství myšího trusu. Dále kontrola potvrdila okus potravin a zbytek rozkousaného papírového obalu v regálu s potravinami. Na podlaze a pod regály byly nečistoty, prach a zbytky potravin, zaprášené pavučiny. Provozovatel dále nezajistil pravidelné odklízení odpadů ze skladu, kde rovněž hrozilo riziko kontaminace potravin opadávající omítkou.
Večerka TONDA – Thi Hao Cu, Čáslavská 210, Heřmanův Městec. Provozovatel nezajistil základní hygienické předpoklady pro uvádění potravin do oběhu. Inspektoři při kontrole zjistili znečištění podlah, stěn a zařízení prachem a dalšími nečistotami, skladování předmětů nesouvisejících s činností a nevhodné skladování odpadů. Dále byly zjištěny stopy výskytu hlodavců a v provozovně nebyla k dispozici tekoucí teplá voda.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce. Přehled provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor, inspekce průběžně zpřístupňuje spotřebitelům prostřednictvím nové sekce Provozovny na portálu Potraviny na pranýři. Kromě podrobných informací o kontrolních zjištěních je zde k dispozici i fotodokumentace.
Zdroj: SZPI
Univerzální poklice, pro pánve, presto tescoma®, Ø 26-30 cm, Art.: 594954,
šarže (Lot): 3798, EAN: 8595028449693
Výrobce/ Země původu:TESCOMA s.r.o., U Tescomy 241, 760 01 Zlín, IČ: 46981691
Popis: Kulatá poklice o poloměru 26 – 30 cm s černou povrchovou úpravou a černým plastovým úchytem z polyamidu (nylonu). Výrobek je zabalen do plastového sáčku a uložen v kartonu po 12 ks. Na etiketě z bílého kartonu jsou uvedeny údaje o čísle výrobku, čarovém (EAN) kódu, šarži, název výrobku („Univerzální poklice, pro pánve“), rozměr výrobku, symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (vidlička a pohárek), symbol pro mytí v myčce, odkaz na webové stránky (www.tescoma.com/video/594954), uvedení distributorů pro různé země a pokyny k používání v různých jazycích včetně češtiny.
Odůvodnění: Laboratorními rozbory byla ve výluhu zjištěna přítomnost primárních aromatických aminů. Výrobek tedy není v souladu s článkem 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS, protože pro obsah primárních aromatických aminů (0,06 mg/kg za použití destilované vody jako potravinového simulantu, 0,32 mg/kg při použití potravinového simulantu B) nesplňuje požadavky závazných předpisů, a to článku 10 nařízení Komise (EU) č. 10/2011, o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, ve spojení s odstavcem 2 přílohy II (limit 0,01 mg/kg). Bylo zjištěno, že se jedná o tyto látky s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus: 4,4´-diaminodifenylmethan (CAS No. 101-77-9, působí zejm. na játra a štítnou žlázu; 0,03 mg/kg za použití destilované vody, 0,04 mg/kg při použití potravinového simulantu B) a 3,3´-dimethylenbenzidin (CAS No. 119-93-7, působí mj. na močový měchýř; 0,16 mg/kg při použití potravinového simulantu B).
Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví