Závadné potraviny
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci od dozorového orgánu ze Slovenska o riziku výskytu botulotoxinu v následující šarži potraviny:
Cizrnová rostlinná pomazánka, značka Lunter, balení 100 g, doba minimální trvanlivosti do 21/08/2015.
Botulotoxin je považován za jeden z nejúčinnějších přírodních jedů a jedná se proto o potravinu nebezpečnou a škodlivou pro lidské zdraví.
Dle notifikace byla uvedená šarže výrobku zaslána do ČR firmou ALFA BIO s.r.o., Kremnická 71, 974 05 Banská Bystrica. Příjemci této šarže v ČR byli KALMA a.s., Ostravská 256, Sviadnov a KIVET s.r.o., Pobřežní 249/46, Praha
V těchto hodinách inspektoři SZPI ověřují distribuční kanály a přítomnost rizikové potraviny u uvedených subjektů. Dle notifikace od dozorového orgánu na Slovensku vykazuje příznaky otravy jedna osoba.
SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby uvedenou šarži potraviny v žádném případě nekonzumovali.
Zdroj: SZPI
V rámci cílené celorepublikové kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili ve sto padesáti šesti prodejnách potravin dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných národních a evropských předpisů. V šedesáti pěti prodejnách inspektoři zjistili porušení těchto předpisů, což představuje čtyřicet dva procent kontrolovaných provozoven. Jednalo se zejména o absenci následujících údajů, které dle požadavků musí obchodník viditelně umístit do těsné blízkosti nabízené nebalené potraviny např. na ceduli nebo regálový štítek:
- jméno výrobce potraviny a adresa sídla (56 nevyhovujících zjištění),
- informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie (45 nevyhovujících zjištění),
- informace o datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti (23 nevyhovujících zjištění),
- zákonný název nebalené potraviny (19 nevyhovujících zjištění).
Dále ve dvaceti sedmi případech provozovatel nebyl schopen poskytnout informace o složení potraviny nebo o množství tzv. zdůrazněné složky v názvu potraviny (např. množství tvarohu ve výrobku označeném jako „tvarohová buchta“).
SZPI zahájí s prodejci, u kterých kontrola zjistila nevyhovující označení nebalených potravin, správní řízení o uložení pokuty. Inspekce zároveň upozorňuje spotřebitele, že i u nebalených potravin mají na uvedené informace nárok. Vzhledem ke zcela neuspokojivé situaci se kontrole těchto povinností bude SZPI i nadále intenzivně věnovat.
Zdroj: SZPI
Prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí jsou spotřebitelům v českém jazyce nabízeny výrobky pod označením Mineral Miracle Supplement (MMS) a Chlorine Dioxide Solution (CDS2). Informace spojované s těmito výrobky na internetu v řadě případů hovoří o zdravotní prospěšnosti jejich konzumace, případně léčivých účincích na širokou škálu chorob včetně rakoviny. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje všechny spotřebitele, že látky, které uvedené výrobky obsahují, jsou v potravinářství zakázané a nepoužívají se ani v nízkých koncentracích. Podle odborníků by potraviny obsahující látky obsažené v MMS a CDS2 byly považovány za nebezpečné pro lidské zdraví.
Látky v uvedených přípravcích se používají například k dezinfekci vody v bazénech nebo bělení textilu. Prodejci přípravky nenabízí jako doplňky stravy nebo léčiva – kde by v obou případech podléhaly přísné regulaci – ale jako chemické látky. Tím, že v prostředí internetu jsou tyto produkty spojovány s informací o jejich údajných zdravotních účincích, mohou někteří spotřebitelé nabýt mylného dojmu, že jde o preparáty účinné a bezpečné.
Zdroj: SZPI
Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do konce uplynulého týdne celkem 6243 kontrol zařízení stravovacích služeb. U 15 % z nich byly zjištěny závady. Nejčastěji se týkaly sledovatelnosti potravin. Výrazně vyšší podíl závad než v ostatních regionech vykazují provozovny v Praze, kde byly zjištěny závady přibližně u třetiny provedených kontrol. Novou kompetenci kontrolovat zařízení stravovacích služeb, respektive prostory, kde se v nich zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od ledna.
V hlavním městě skončilo zjištěním závady 34 % kontrol. Na pomyslném druhém místě z tohoto pohledu se umístil Pardubický kraj (21 %) a třetí Vysočina (18 %). Při jedné kontrole může být zjištěno více závad. Jejich celkový počet tak přesáhl 2200. Sledovatelnosti se týkalo 19 % z nich, druhým nejčastějším problémem bylo označování a balení potravin (16 %). Následovalo skladování surovin a potravin (10 %), stejný podíl mělo také nedodržení spotřebních lhůt. Celková výše navržených pokut přesáhla 3 miliony Kč.
V řadě případů byly v provozovnách zjištěny zcela nevyhovující podmínky, zejména z pohledu hygieny. Ve 115 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny.
Z posledních týdnů lze namátkou jmenovat například restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou. Během kontroly provedené Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj zde byly zjištěny stavebně technické závady zahrnující opadanou omítku, dveře nedoléhající k prahu či zednicky nezačištěnou zeď v kuchyni s obnaženými cihlami. Na podlaze kuchyně byl navíc myší trus. Na základě kontrolních zjištění pozastavily inspektorky ihned zpracování živočišných produktů a jejich uvádění do oběhu. Navržená pokuta se pohybuje v řádech desítek tisíc. Provozovatel restauraci ihned uzavřel, objednal deratizační firmu a zedníka. Jelikož opětovná kontrola zjistila nápravu stavu, bylo pozastavení zpracovávání živočišných produktů zrušeno.
V restauraci Oáza ve Starých Křečanech zjistili úřední veterinární lékaři 17. června neodpovídající hygienické podmínky. Podlaha i technologická zařízení byla špinavá a mastná, některá zařízení byla pokryta rostoucí plísní. Nehygienicky byly uloženy také pracovní pomůcky a nástroje. Případ byl proto předán k došetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Ten zde 23. června provedl kontrolu, během níž zjistil tak zásadní závady, že nařídil do doby jejich odstranění pozastavení činnosti restaurace.
Z jiného soudku bylo zjištění v provozovně v Campu Pod Kaštany v Morávce. Kontrola zde zjistila, že provozovatel zde jako smažený sýr prodával obalenou „náhražku“ v podobě výrobku obsahující kromě živočišného také rostlinný tuk. Provozovateli byla navržena pokuta a případ byl předán dál.
Zdroj: SVS