Závadné potraviny
Státní veterinární správa (SVS) stáhla z trhu část zásilky mražených filetů z mečouna. Laboratorní vyšetření prokázalo, že ryby obsahovaly zvýšené množství rtuti. Zhruba 300 kg produktu bude zlikvidováno. Spotřebitelé, kteří by náhodou měli výrobek v mrazácích, mohou ryby vrátit v místě prodeje. Zásilku o celkové hmotnosti 1 320 kg dovezla do České republiky firma AG Seafood od belgické firmy Oceanwide – ryby však původně pocházely z Vietnamu. Z celkového množství bylo 1 140 kg distribuováno do obchodních společností Makro CZ, Metro SK a Metro HU. 1 013 kilogramů výrobku bylo prodáno konečnému spotřebiteli jako rozmražený produkt s datem spotřeby 7. února 2016. Staženo z uvedených řetězců bylo celkem 127 kg. Toto množství bude zlikvidováno u příjemců zásilek. Dalších 180 kg rybího výrobku bylo pozastaveno ve skladu Fjord Bohemia v Praze. Tato část zásilky bude zlikvidována, nebo vracena do Vietnamu.
Identifikace výrobku:
Sashimi Swordfish Loin Šarže: VN/257/III/012 Datum spotřeby: 3. 4. 2017 Datum spotřeby po rozmražení: 7. 2. 2016
Je možné, že někteří spotřebitelé výrobek zakoupený jako rozmražený následně zamrazili a uchovali v mrazicím zařízení. V takovém případě mohou rybu vrátit v místě, kde ji zakoupili. Rtuť patří do skupiny tzv. „kumulativních jedů“, které mohou způsobovat celou řadu komplikací. V závislosti na množství nahromaděného jedu v těle se objevují zažívací problémy, potíže s ledvinami, příp. neurologické změny. Ve výjimečných případech dochází k trvalému poškození zdraví, popř. k úmrtí. Laboratorní vyšetření zjistilo ve vzorcích zhruba dvojnásobné množství rtuti, než povolují limity. Toto množství nepředstavuje akutní nebezpečí, jedná se však o výrobek, který neodpovídá stanoveným požadavkům na zdravotní nezávadnost.
Zdroj: Mgr. Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu 16,5 tuny výrobku prodávaného jako sýr eidam, jehož výrobcem měla být polská mlékárna. Rozbory ukázaly, že se nejedná o sýr, ale o náhražku, v níž byl mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným. Obsah tuku byl navíc o polovinu vyšší, než bylo deklarováno na etiketě. Polská mlékárna popírá, že by takto značený produkt někdy vyráběla. S distributorem výrobku, firmou Kovář plus s.r.o. bylo zahájeno správní řízení. Informace byla vložena do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a také nového systému pro falšované potraviny AACS.
Údajným výrobcem produktu označeného jako „Eidam cihla 30 % tvs“ měla být mlékárna v polském Giżycku. Mlékárna prohlašuje, že pokud bude i nadále zneužíváno její schvalovací číslo, obrátí se na policii a podá trestní oznámení. Celkem bylo z trhu staženo 16,5 tuny výrobku. Náležely k pěti různým šaržím s daty spotřeby 12. 2. 2016; 21. 2. 2016; 28. 2. 2016; 7. 3. 2016 a 13. 4. 2016. Ze všech pěti šarží byly odebrány vzorky. Následné rozbory ukázaly, že namísto deklarovaných 30 procent mléčného tuku v sušině obsahoval „sýr“ tuk rostlinný. Výrobek k distributorovi putoval přes řetězec několika dalších obchodníků, který končí na Slovensku.
Protože z dostupných dokladů není možné dále dosledovat původ zboží, požádala SVS o spolupráci Veterinární a potravinovou správu Slovenské republiky. Podle jejího zjištění osoba uvedená jako dodavatel do košické firmy, která je posledním identifikovaným článkem řetězu, zemřel. Další šetření bylo proto předáno slovenské policii. SVS se obrátila také na polskou veterinární správu coby dozorový orgán země údajného výrobce. Z polské strany však dosud žádné informace SVS neobdržela. Stažené zboží je v současné době pozastaveno a pod dozorem SVS. Pokud se neprokáže jeho původ, bude výrobek v souladu s platnou legislativou neškodně odstraněn.
Zdroj: Mgr. Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS
Novelou zákona o potravinách byla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pověřena kontrolami provozoven společného stravování od 1. 1. 2015.
Za rok inspektoři SZPI provedli 15 051 kontrol provozoven společného stravování. U 32% těchto kontrol – celkem 4 832 – inspektoři zjistili porušení právních předpisů. Společné stravování je tak nejproblematičtějším segmentem v rámci kontrol SZPI, když v maloobchodním prodeji potravin inspektoři zjistili pochybení u 26% kontrol, v segmentu výroby potravin u 19% kontrol a ve velkoskladech u 6%.
Dle zjištění stav části kontrolovaných provozoven společného stravování představoval významné zdravotní riziko pro spotřebitele a jejich provozovatelům chybělo právní povědomí o elementárních pravidlech bezpečnosti. Z důvodu neakceptovatelné hygienické situace byli inspektoři nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování, což představuje přes dvě třetiny všech provozoven uzavřených v roce 2015. K typickým důvodům vedoucím k uzavření patří dlouhodobě zanedbaný úklid, zaplísnění prostor a chladících zařízení, výskyt škůdců, chybějící přívod teplé vody, nevyhovující podmínky skladování, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Přehled uzavřených podniků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.
Inspekce v segmentu rovněž zjistila případy klamání spotřebitele, mj. klamavé použití názvu sýr a mléko u výrobků z mléčných náhražek, podvody v oblasti nabízeného vína a piva, označování čokoládových nápojů, nedodržení deklarovaného obsahu rozlévaných nápojů apod.
V rámci všech kontrolovaných segmentů v roce 2015 inspekce uskutečnila celkem 43 483 kontrol, což představuje nárůst o více než pětinu ve srovnání s předchozím rokem. Z těchto kontrol se 15 051 uskutečnilo ve společném stravování a 28 432 v dalších oblastech, z toho 21 710 v maloobchodě a 8 296 ve výrobě.
V loňském roce inspekce při hodnocení v laboratoři nebo v místě prodeje zjistila 3 841 nevyhovujících šarží potravin. Požadavkům zákona tak nevyhovělo 20% kontrolovaných šarží. Tento údaj však neodráží situaci na trhu, protože inspekce vybírá potraviny ke kontrolnímu odběru na základě systému posouzení rizika a skutečný podíl nevyhovujících potravin na trhu je tak významně nižší.
SZPI v roce 2015 v rámci správních řízení pravomocně uložila pokuty v souhrnné výši 141 304 500 Kč. V meziročním srovnání tak celkový objem pravomocných pokut vzrostl z 99 429 300 Kč o více než 40%.
Zdroj: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI
Přítomnost nebezpečných aflatoxinů potvrdila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u zásilky 18 tun arašídů, které inspekce zadržela ve spolupráci s Celní správou v celním prostoru Rudná u Prahy. Vzhledem k tomu, že se jednalo o komoditu ze země v režimu tzv. zesílené úřední kontroly, odebrali inspektoři vzorky. Následný laboratorní rozbor u vzorků potvrdil přítomnost látek ze skupiny aflatoxinů v množství až 17,88 mikrogramů na kilogram, přičemž maximální limit pro aflatoxiny v arašídech činí 4 mikrogramy na kilogram. Část zásilky byla navíc zasažena již okem viditelnou plísní.
Vzhledem k zjištěným skutečnostem SZPI rozhodla o nepropuštění zásilky z celního prostoru do vnitřního trhu a nedošlo tak k ohrožení spotřebitele. Dovozce – společnost Ing. Bohumil Kratochvíl IBK TRADE – tak nemůže zásilku uvádět do oběhu kdekoliv v rámci států EU.
Aflatoxiny jsou látky, které vznikají jako produkt metabolismu plísní. Jsou to karcinogeny, které se v lidském organismu kumulují a z potravin nejsou běžnými prostředky odbouratelné.
Zdroj: SZPI
Jedná se o produkty výrobce Adveni Medical s.r.o. se sídlem na adrese Renneská třída 407/209, Brno.
Označení produktu |
DMT |
Obsah atropinu (mikrogramů na kilogram) |
Obsah skopolaminu (mikrogramů na kilogram) |
Adveni, BAKE-A-CAKE, Bezlepková směs (nejen) na sladké pečení, 750 g |
15. 9. 2016 |
180 |
36 |
Adveni bezlepkový everyday chléb s čirokovou dýní, 500 g |
18. 11. 2016 |
130 |
27 |
Adveni kaše s čirokem, jablkem a skořicí, 300 g |
11. 11. 2016 |
510 |
82 |
Adveni kaše s čirokem,kokosem a kardamomem, 55 g, |
31. 8. 2016 |
110 |
23 |
Adveni kaše s čirokem, 300 g |
1. 11. 2016 |
1300 |
230 |
Adveni kaše s čirokem, hruškou a zázvorem, 300 g |
1. 11. 2016 |
940 |
180 |
Adveni čirokové zrno, 250 g |
13. 3. 2016 |
240 |
33 |
Adveni instantní kaše čirokovo-kokosová |
18. 8. 2016 |
630 |
120 |
Adveni kaše s čirokem a kokosem |
12. 4. 2016 |
1700 |
300 |
SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedené šarže potravin doma, aby je nekonzumovali. Inspekce nařídila neprodleně předmětné potraviny stáhnout z trhu a vložila informaci o exportovaných šaržích do evropského systému rychlého varování RASFF. Místa distribuce jsou předmětem dalšího šetření. V loňském roce SZPI informovala o zjištění podobného charakteru v tiskové zprávě.