Závadné potraviny
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách v období od 8. 4. do 27. 4. 2015 uložila z důvodu neakceptovatelné hygienické praxe zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách. Ten se vztahoval na celou provozovnu, nebo její část. Jednalo se o následující provozovny:
- Pekárna Peklas (kontrolovaná osoba Peklas spol. s r.o.), Buš 16 (Středočeský kraj). V pekárně, která nebyla registrována u SZPI jako potravinářský podnik, inspektoři zjistili mnohačetné porušení hygienických předpisů, zejména výskyt živých myší a jejich exkrementů a výskyt hmyzích škůdců. Provozovna nebyla zabezpečena před vnikáním škůdců a měla celkově zanedbaný charakter, na stěnách se vyskytovaly plísně, stěny a strop byly poškozené, výrobní náčiní provozovatel ponechal znečištěné a v provozovně se kumuloval odpad. Kuriozitu představoval chov kachňat přímo v provozovně.
- Cukrářská a lahůdkářská výroba (kontrolovaná osoba: Bc. Ivana Jechová), Lípová 185, Kamenický Šenov. Neohlášená výroba probíhala v prostorách rodinného domu, který obývali členové domácnosti. V provozovně nebyly adekvátní prostory a podmínky pro vykonávání správné hygienické praxe včetně ochrany před kontaminací při výrobě cukrářských a lahůdkářských výrobků. Cukrářské výrobky byly nabízeny na webových stránkách www. minidorty.cz.
- Herna Bar Venuše (kontrolovaná osoba: Tsunami bary s. r. o.), Koněvova 110/1685, Praha. V baru provozovatel nezajistil teplou vodu pro hygienickou očistu výčepního skla ani pro očistu rukou pro zaměstnance. Celkově byly veškeré prostory provozovny pokryté nánosy prachu, zašlé špíny a nepořádku. Dále inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba skladuje v prostorech toalety alkohol a předměty nesouvisející s provozem. Prázdné barely od piva a láhve od nealkoholických nápojů byly skladovány pod lavicemi a v prostorech herny. Dále byly zjištěny nedostatky v označení potravin a potraviny s prošlým DP i DMT.
- Restaurace U Chcípáka (kontrolovaná osoba: Lavanderia s.r.o.), Sokolovská 274/142, Praha. V provozovně inspektoři zjistili trus hlodavců a další známky dlouhodobě zanedbaného úklidu. Ve výrobních i nevýrobních prostorách byly poškozené stěny, provozovatel ponechal znečištění na kuchyňském náčiní i nečistoty na výrobních zařízeních, regálech i na podlaze. V provozovně se rovněž hromadil odpad a prostory provozovatel využíval i ke skladování předmětů, které mohou ovlivnit bezpečnost potravin.
- Koloniál Zapon (kontrolovaná osoba: Jaroslav Zapletal), Mladějov na Moravě 114. Inspektoři v provozovně zjistili výskyt myšího trusu, zaplesnivělá chladící zařízení a kumulaci odpadů. Prodejna celkově působila značně zanedbaným dojmem s výraznými nečistotami ve všech částech, jednalo se např. o prach, pavučiny a velké množství nečistot na podlahách a zejména v hůře přístupných místech se vyskytovaly odpadky.
- Prodejna potravin (kontrolovaná osoba: Hoang Nam Nguyen), Masarykova 6, Třebívlice. V provozovně v době kontroly netekla teplá voda, prostor pro mytí pomůcek provozovatel vytvořil v prostorách sociálního zařízení - WC a koupelny, přičemž WC bylo odděleno pouze příčkou. V těchto prostorách byly skladovány balené vody. Provozovatel používal stejný dřez pro očistu pomůcek pro prodej nebalených potravin i pro mytí rukou po použití WC.
- Restaurace Hradební (kontrolovaná osoba: Vladimír Sedláček) Hradební 85/1, Prostějov. V provozovně inspektoři zjistili významně zanedbaný úklid, nečistoty se nacházely ve všech prostorách včetně zařízení, regálů, podlah a stěn, které byly navíc poškozené.
- Club Vřesiná (kontrolovaná osoba: Club Vřesiná), Zámečnická 31/1970, Plzeň. V provozovně inspektoři zaznamenali celkově neakceptovatelnou hygienickou praxi včetně hygienických podmínek na toaletách pro hosty, výrazně zanedbaného úklidu ve všech prostorách a zaplísněné a poškozené stěny ve sklepě, kde provozovatel skladoval naražené KEG sudy. Vzhledem k aktivnímu odporu provozovatele byla k uzavření provozovny přivolána i Policie ČR.
- Výroba dortů na objednávku – Dorty od Elii (kontrolovaná osoba: Ing. Ondřej Kuchař), Zahradní 146, Mimoň. Provozovna nebyla registrována u SZPI, výroba dortů probíhala ve druhém patře rodinného domu, kde má provozovatel trvalé bydliště. Prostory pro zakázkovou výrobu nebyly nijak odděleny od domácnosti. V provozovně nebyly dostatečné prostory a podmínky pro vykonávání správné hygienické praxe včetně ochrany před kontaminací při cukrářské výrobě.
- Staročeská vývařovna (kontrolovaná osoba: EXCALIBUR s. r. o.), Brodecká 61, Dolní Bousov. Inspektoři v provozovně zjistili značný výskyt plísní, zejména v chladicích zařízeních, na stěnách a stropech, přičemž stěny a stropy byly v celkově v neuspokojivém technickém stavu. U umyvadla pro mytí rukou provozovatel nezajistil přívod vody.
- Potraviny – Večerka (kontrolovaná osoba: Bat Dung Le), Mariánské náměstí 283/14, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Ve skladu provozovny inspektoři zjistili výskyt myších exkrementů a na stěnách a stropě chladicího boxu byla zaznamenána plíseň. Stav skladu byl celkově neuspokojivý a potraviny byly skladovány nevhodně.
- Prodejna potravin (kontrolovaná osoba: Luyen Nguyen Thi), Hlavní 1341, Smržovka. Sklad prodejny ve sklepní místnosti byl významně zaplísněný na stěnách a celkový stav skladu byl v rozporu s elementárními požadavky na bezpečné uvádění potravin do oběhu.
- Rychlé občerstvení Bylinka (kontrolovaná osoba: Lenka Neugebauerová), Komenského 63, Rychnov nad Kněžnou. Inspektoři v provozovně zjistili absenci přívodu teplé vody pro hygienickou očistu pracovního náčiní a očistu rukou. Provozovna nesla i stopy zanedbání úklidu, jednalo se zejména o nečistoty na zařízeních, regálech a stěnách a silně znečištěná chladící zařízení.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.
Zdroj: SZPI
Státní veterinární správa ve spolupráci s orgánem ochrany veřejného zdraví uzavřela další restauraci. V celé České republice odhalili inspektoři Státní veterinární správy od začátku ledna v provozovnách stravovacích služeb více než 300 akcí se závadou, v rámci kterých bylo zjištěno více než 1000 prohřešků. Podíl kontrol se závadou tak dosáhl zhruba 14 procent a je více než trojnásobně vyšší než u kontrol v dalších dozorovaných podnicích.
Inspektoři Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Jihomoravského kraje provedli dne 22. dubna 2015 kontrolu kuchyně, skladu u kuchyně a dalších provozních prostor restaurace Motorestu Panorama v Bučovicích-Vícemilicích. Kromě padající omítky, špíny, pavučin a myšího trusu odhalila kontrola více než 5 kg masa s prošlým datem použitelnosti a dále zhruba 65 kg masa bez označení a dokladu o původu masa.
Veterinární inspektoři nařídili provozovateli podle veterinárního zákona neškodné odstranění živočišných produktů a následně předložení dokladu od asanačního podniku o převzetí vedlejších živočišných produktů k likvidaci.
Za porušení zákona č. č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích (povinnost skladovat potraviny v prostorách a za podmínek, které umožňují uchovat jejich bezpečnost; zákaz uvádět na trh potraviny s prošlým datem použitelnosti; povinnost neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny neznámého původu) lze provozovateli uložit pokutu až do výše 50 000 000 Kč.
Zdroj: SVS
Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj podala dne 21. dubna 2015 podnět orgánu ochrany veřejného zdraví k okamžitému uzavření Hostince u České koruny v Kutné Hoře. K porušení zákona došlo hned v několika případech a ke spolupráci byla rovněž přizvána Policie České republiky.
Vedle výskytu myšího trusu po celé kuchyniv veterinární inspektoři v provozovně rovněž odhalili neoznačená vejce bez dokladu původu (celkem 43 kusů), 20 kg mraženého masa bez povinného označení a bez dokladu původu a dále množství potravin s prošlým datem spotřeby (i několik měsíců). Kontrolovaná osoba tvrdila, že se v provozovně nevaří, nicméně kontrola prokázala, že opak je pravdou.
S provozovatelem bude v nejbližší době zahájeno správní řízení za porušení zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích (prošlé potraviny a neoznačená vejce/maso bez dokladu původu), za což hrozí pokuta až do výše 50 000 000,- Kč.
Vzhledem k tomu, že obsluha restaurace – i přes poučení dle kontrolního řádu – nepředložila na výzvu doklad totožnosti, požádali veterinární inspektoři o spolupráci Policii České republiky.
Zdroj: SVS
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro hl. město Prahu nevpustila na trh kontejner se zásilkou potenciálně nebezpečného nálevu s bambusovými výhonky. Všech 455 obalů – plechovek o objemu 18 litrů – vykazovalo známky počínající koroze a10 obalů bylo již silně zkorodovaných. Obaly byly také částečně deformované. Nevyhovující stav obalů nevylučoval možnost kontaminace obsahu a jednalo by se tak o potravinu nebezpečnou. Na základě uvedených skutečností nebyla předmětná zásilka pro společnost Gastronomy trading s.r.o. (dovozce) vpuštěna do vnitřního trhu EU a spotřebitelé tak nebyli vystaveni riziku konzumace nevyhovující potraviny. Dle průvodní dokumentace byla odesílatelem společnost GUANGZHOU LINGYUAN IMP. & EXP. TRADING CO. LTD, Čína.
Zdroj: SZPI
Laboratorní vyšetření dne 16. dubna prokázalo přítomnost Salmonelly enteritidis v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Ještě tentýž den byl telefonicky informován provozovatel místa příchodu zásilky a bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě.
Identifikace výrobku:
Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A
Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)
Balení: 6 x 2 kg DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)
Množství: 10 200 kg
Nařízená opatření podle veterinárního zákona se týkají pozastavení závadné zásilky a zákazu uvádění potraviny do oběhu. Za porušení povinnosti vyplývající z výše uvedeného zákona hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 1 000 000,- Kč. Informace o nálezu byly rovněž předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).
Zdroj: SVS