β-glukany si v posledních několika letech získaly velkou pozornost. Nyní jsou všudypřítomné jako doplňky stravy v obchodech se zdravou výživou po celé zemi, a to hlavně pro své imunomodulační vlastnosti a protinádorové účinky. Zatímco jedlé houby (například reishi, maitake, lví hříva, čaga sibiřská) mohou být nejznámějším zdrojem β-glukanů, jsou přítomny i v celé řadě dalších potravinářských produktů, jako je oves, ječmen, mořské řasy a kvasnice, stejně jako v doplňcích stravy.

β-glukany: Co jsou zač a jak fungují?

β-glukany jsou neškrobové polysacharidy, tvořené primárně β-1,3 a 1,6 glykosidickými vazbami, o nichž je známo, že mají řadu zdravotních benefitů v závislosti na molekulární struktuře každého typu. Bylo prokázáno, že β-glukany, a to zejména ty, které se nacházejí v obilných zrnech, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu (prostřednictvím účinné vazby na cholesterol v krevním séru) a hrají příznivou roli v boji proti obezitě, metabolickým poruchám a dalším chronickým onemocněním.

β-glukany jsou ve formě rozpustné vlákniny, což znamená, že zpomalují průchod potravy ve střevech a tělu tak trvá déle, než stravu stráví. Pomalejším trávením tělo neabsorbuje cukr tak rychle, čímž se sníží pravděpodobnost růstu hladiny cukru v krvi a udržuje se tak stabilní hladina cukru. Vláknina je pro tělo nestravitelná, tudíž prochází celým zažívacím traktem a může na sebe navázat cholesterol a snížit jeho hladinu. Kromě toho mají β-glukany imunomodulační vlastnosti, které jsou způsobeny schopností vázat specifické povrchové receptory na imunologicky kompetentní buňky, čímž ovlivňují jejich imunitní odpověď. Lidé s onemocněním, jako je revmatoidní artritida, lupus, roztroušená skleróza, astma a zánětlivé onemocnění střev by měli být při užívání β-glukanu jako doplňku stravy opatrní, protože jejich imunitní systém je již nadměrně aktivní.

Imunostimulační účinky β-glukanů

Imunostimulační účinky β-glukanů spočívají v podpoře a stimulaci imunitního systému. Imunitním systémem se rozumí soustava buněk, tkání a orgánů vzájemně spolupracujících na ochraně organismu před infekcí a vnějšími vlivy. Hlavním účinkem β-glukanů a dalších látek s imunostimulačními účinky je aktivace makrofágů, které hrají klíčovou úlohu při rozpoznávání antigenů. Imunitní systém je regulován hormonálním a nervovým systémem, zajišťuje homeostázi organismu a skládá se ze dvou částí, a to z imunity přirozené (vrozené, nespecifické) a specifické (získané). Například několik studií ukázalo, že zymosan, získaný z buněčné stěny kvasinek, se vyznačuje vysokým obsahem beta-glukanů, které aktivují nespecifické reakce imunitního systému těla. Pro člověka je tedy imunitní systém nezbytný a jeho poškození může vést k vážným problémům.

Člověk se od nepaměti snažil využít přírodních látek z hub a rostlin jak pro předcházení, tak i léčbu nemocí. Příkladem je stará japonská pověst o opicích, které nikdy neonemocněly, ani neměly nádory, což bylo přisuzováno konzumaci houby shiitake – houževnatec jedlý (Lentinula edodes). Biomedicínský výzkum se tedy začal zajímat o jaké látky vlastně jde, a zda by se daly šetrně izolovat tak, aby mohly být využity pro prevenci a léčbu nemocí. Intenzivní výzkum, který začal v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, ukázal, že tyto látky jsou makromolekulární polysacharidy tvořené spojením mnoha molekul glukózy. Později dostaly označení glukany.

Zdroje β-glukanů

β-glukany se nejvíce vyskytují v buněčných stěnách hub, bakterií, kvasinek, řas a obilovin, ve kterých představují přirozenou součást vlákniny. Primární zdroje beta-glukanů pro imunomodulační studie i pro léčebné aplikace jsou různé, například v Evropě a USA je to zymozan z kvasnic využívaných v pekařství a pivovarnictví, ve Francii glukany z mořských řas, v Kanadě a Brazílii glukany z obilovin, v Japonsku, Číně a Rusku jsou to nejrůznější druhy hub (shiitake, maitake, reiši).

Tabulka č.1: Nejčastěji využívané betaglukany.

Název

Původ

AM-ASN

Amanita muscaria

muchomůrka červená

β-glukan I (AAG)

Auricularia auricula-judae

boltcovitka bezová (ucho Jídášovo)

lentinan

Lentinus edodes

houževnatec jedlý (shiitake)

pleuran

Pleurotus ostreatus

hlíva ústřičná

tylopilan

Tylopilus felleus

hřib žlučník

zymosan

Saccharomyces cerevisiae

kvasinka pivní

Závěr

Vědci se tedy domnívají, že β-glukany mohou mít některé pozitivní účinky na imunitní systém a mohou tak pomáhat tělu účinněji bojovat s nemocemi a infekcemi, nicméně lidský imunitní systém je komplikovaný a jsou nutné další výzkumy. Přesto na základě nashromážděných znalostí o funkcích β-glukanů je prokázáno, že strava bohatá na β-glukany má pozitivní vliv na lidské zdraví a prevenci chronických nepřenosných onemocnění, jako je cukrovka, hypercholesterolemie, obezita, kardiovaskulární onemocnění a nádorová onemocnění. Kromě toho mohou působit jako prebiotikum a stimulovat růst probiotických bakterií v tlustém střevě a inhibovat růst patogenních bakterií, což hraje důležitou roli ve správném fungování gastrointestinálního traktu a v prevenci zánětu a rakoviny tlustého střeva.

Autoři: Kateřina Mysíková, Ivo Doskočil
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU

Použitá literatura je k dispozici u autorů