kojenecka lahevByť je během prvního půl roku života dítěte tou nejlepší stravou mateřské mléko, ne vždy je kojení možné. Pokud z nějakých důvodů nemůžete, nebo nechcete kojit, používejte k výživě svého dítěte adekvátní umělou výživu. O tom, který typ umělé výživy je vhodný pro vaše dítě, se poraďte s vaším lékařem.

Nejen správný typ kojenecké výživy je důležitý, ale i následující zásady její správné přípravy:

• V obchodech je k dostání mnoho typů kojeneckých lahví. Vybírejte tu, která má co nejjednodušší tvar, aby se vám dobře čistila.
• K dostání je také mnoho typů saviček (dudlíků), které mají různé tvary a jsou vyrobené z různých materiálů. Univerzální rada, kterou ze saviček si vybrat neexistuje, o vhodném typu se poraďte se svým lékařem.
• Savičku byste měli vždy okamžitě vyměnit, pokud změní barvu, tvar či je mechanicky poškozená, například naprasklá.
• Savičku byste měli také vyměnit, pokud z ní kojenecká výživa teče rychleji, než má. Pokud láhev otočíte dnem vzhůru, měla by z ní výživa kapat rychlostí přibližně jedné kapky za vteřinu.
• Láhev, uzávěr i savičku vždy řádně umyjte, aby v nich nezůstávaly zbytky kojenecké výživy.
• Minimálně do věku 4 měsíců dítěte byste měli láhev, uzávěr i savičku před krmením vždy řádně sterilizovat.
• Láhev, uzávěr i savičku můžete sterilizovat například povařením ve vodě. Nádobu, ve které jste láhev, uzávěr i savičku sterilizovali, nechte až do jejich vyjmutí zavřenou.
• Během přípravy kojenecké výživy dodržujte zásady bezpečného zacházení s potravinami – řádně očistěte pracovní plochy a umyjte si ruce.
• K přípravě kojenecké výživy používejte vždy čerstvou vodu, která je vhodná k přípravě kojenecké výživy a kterou jste před použitím převařili.
• Přesné množství převařené vody vlijte do sterilizované lahvičky. Voda by měla být ochlazena asi na 40 stupňů Celsia. Nasypejte do lahvičky doporučené množství prášku – množství prášku v odměrce musí být zarovnané, ne „na kopec“. Dobře uzavřete a důkladně protřepete do úplného rozpuštění prášku.
• Protože se jednotlivé výrobky mezi sebou mohou vzájemně lišit, používejte vždy odměrku, která byla přiložena k tomu kterému výrobku. Postupujte přesně podle návodu výrobce, který je na tomto výrobku uveden.
• Pokyny výrobce k přípravě mléka dodržujte vždy – dodržujte doporučené poměry prášku a vody – dítěti „nepřilepšujte“ – mohli byste miminku způsobit trávicí potíže a bolesti bříška. Vědecké týmy připravily tuto výživu tak, aby se svým složením a vlastnostmi co nejblíže podobala mateřskému mléku, respektujte tedy jejich pokyny k její přípravě. Prášku nedávejte ani méně, mléko by pak mohlo být moc naředěné a vaše dítě by nemuselo mít potřebné živiny a řádně prospívat.
• Před podáním mléka dítěti otestujte jeho teplotu na vnitřní straně zápěstí, mléko by mělo mít tělesnou teplotu, což znamená, že by mělo být příjemně teplé – ani studené, ani horké.
• Mléko připravujte vždy těsně před krmením.
• Zbytky mléka, které dítě nevypije, vylijte, také byste měli  zlikvidovat veškeré mléko, které stálo při pokojové teplotě po dobu delší než dvě hodiny.

 

Autor: eg

Zdroje:
• NHS, Department of Health, Food Standard Agency, UK - Guide to bottle feeding, 2011
• Calgary Health Region – Feeding Baby Infant Formula, 2008
• a dále s využitím stránek výrobců kojeneckých výživ