zakazane jidlo

Obecná výživová doporučení pro ČR

1. Jezte pravidelně vyváženou pestrou stravu založenou více na potravinách rostlinného původu.

2. Buďte aktivní! Dospělí by měli nakumulovat minimálně 30 minut pohybové aktivity střední intenzity denně, děti minimálně 60 minut. Pohybová aktivita střední intenzity je např. rychlá chůze, jízda na kole, práce na zahradě apod.

3. Jezte různé druhy zeleniny a ovoce, alespoň 400 g denně, přednostně čerstvé a místního původu. Do tohoto množství se nezapočítávají brambory a džusy.

4. Jezte potraviny, jako jsou obiloviny, celozrnné pečivo, brambory, těstoviny, které jsou bohaté na škrob a vlákninu.

5. Denně konzumujte mléko a mléčné výrobky.

6. Kontrolujte přívod tuků. Dávejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky. Omezte spotřebu potravin s vysokým obsahem tuků.

7. Nahrazujte tučné maso a masné výrobky luštěninami, drůbeží a rybami (i tučnými rybami, které jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin).

8. Kontrolujte přívod soli. Celkový denní příjem nemá být vyšší než 5 g (1 čajová lžička), a to včetně soli skryté v potravinách. Používejte sůl obohacenou jódem.

9. Omezujte spotřebu sladkostí a slazených nápojů.

10. Denně vypijte min 1,5 l tekutin. Dávejte přednost čisté vodě a neslazeným nealkoholickým nápojům.

11. Pokud pijete alkoholické nápoje, vyvarujte se opíjení; nepřekračujte denní množství představující např. 0,5 l piva nebo 2 dcl vína nebo 5 cl 40 % destilátu.

12. Podporujte plné kojení do ukončeného 6. měsíce věku, poté kojení s příkrmem do 2 let věku dítěte i déle.

Poznámka: Číselné hodnoty v doporučení jsou míněny pro průměrnou osobu v populaci, pokud není uvedeno jinak.

(Novelizace obecných výživových doporučení vydaných Ministerstvem zdravotnictví v roce 2005, která byla vytvořena v rámci pracovní skupiny pro zdravý životní styl České technologické platformy pro potraviny, v r. 2010).

 Autor: eg