Mýty o potravinách
O cukru toho již bylo řečeno i napsáno mnoho. Konzumace cukru má své příznivce, ale i rozsáhlý zástup odpůrců, kteří cukru přisuzují řadu negativních vlastností. Můžeme se například dočíst, že cukr je zabijákem 21. století, cukr je bílý jed, droga, která způsobuje závislost, že je silně kyselinotvorný a okrádá lidské tělo o vitaminy a minerální látky.
Glutamát sodný je v současnosti často diskutovaným tématem nejen v oblasti potravinářské. Údaje o jeho škodlivosti na zdraví člověka jsou mohutně podporovány výrobci potravin, kteří si na této "skutečnosti" zakládají reklamu. Ta působí na spotřebitele ze všech stran, trend výrobků s označením "bez přidaného glutamátu sodného" roste a běžný spotřebitel tak nabývá dojmu, že při koupi podobných výrobků dělá něco pro své zdraví.
Mýtus o antibiotikách v jogurtech mohutně podporuje reklama. Mléko prý pochází z krav, které jsou nadopována jak hormony podávanými na podporu vyšší produkce mléka, tak antibiotiky na potlačení vedlejšího účinku těchto hormonů. A právě ty jsou pak obsaženy i v jogurtu.
Mýtus první: Tavené sýry jsou odkladištěm zbytků a závadných sýrů
Surovinou pro tavené sýry jsou dnes skutečně naprosto kvalitní přírodní sýry s odpovídajícím prozráním. Výrobci tavených sýrů si pečlivě hlídají, zda je na tavírny dodávána s ohledem na bezpečnost a zdravotní nezávadnost pouze kvalitní sýrová surovina, a nepřipouští v žádném případě jakkoliv závadné, např. plesnivé sýry.
Při výrobě tavených sýrů je možné bez obav zpracovávat bezpečné technologické nestandardy (např. sýry špatného tvaru nebo s určitou deformací, odřezky a zlomky vznikající při plátkování či porcování přírodních sýrů), setkáváme se s nimi ale čím dál tím méně.
Češi patří ve srovnání s obyvateli ostatních zemí se svou průměrnou spotřebou konzumního mléka něco málo přes 56 litrů mléka na hlavu a rok (údaj z roku 2008) spíše mezi jeho průměrné konzumenty.
Agentura STEM/MARK provedla v lednu a únoru 2008 výzkum pití mléka na reprezentativním vzorku tisíce respondentů různých věkových kategorií ve všech regionech České republiky.
Cílem tohoto průzkumu bylo zjistit názory veřejnosti na pití mléka a pokusit se odhalit a následně uvést na pravou míru nepravdivé informace o mléce, které jsou mezi veřejností nejčastěji rozšířeny.
Uvedený průzkum mimo jiné odhalil, že více než třetina Čechů (36 %) nepije pravidelně mléko, resp. ho pije méně než jednou týdně, z toho 28 % respondentů mléko nepije vůbec!