Onemocnění srdce a cév stojí dlouhodobě na prvním místě jako hlavní příčina úmrtí. Mohlo by se tedy zdát, že s touto skutečností nelze nic dělat, že asi bude problém tento fakt ovlivnit. Opak je pravdou. Právě u nemocí srdce a cév jsou dobře prozkoumány faktory, které mají na poškození orgánů vliv a navíc se dají právě tyto faktory docela dobře ovlivňovat.

Představme si srdce jako pumpu a cévy jako soustavu hadic. Pumpa pracuje neúnavně celý život a přečerpává do hadic krev. Hadice slouží celý život k proudění krve, ale s časem ztrácí svojí pružnost, ve stěnách hadic dochází k drobným poruchám a bohužel se v nich usazují kal a odpadní látky. A dostáváme se k podstatě problému. Jak pokračuje tvrdnutí těchto hadic a usazování různých látek, průsvit těchto hadic se zužuje, zmenšuje se průtok tekutin za takovýmito místy a dále se nedostává tolik tekutin, kolik by bylo potřeba.
 
Podobně je to s cévami, které s věkem ztrácí svou pružnost a usazují se v nich aterosklerotické pláty. Za takovými místy v cévním řečišti dochází k situaci, kdy tkáň trpí nedostatkem živin a kyslíku, protože se tam dostatečné množství nemůže prostě dostat. Následkem se můžeme setkat s projevy katastrofálního nedostatku, kdy tkáň bez výživy odumírá a nastává například infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

Této situaci ale můžeme předejít. Vrátíme se k našim cévám (k hadicím). Stačí, když se o ně budeme starat tak, aby v jejich stěnách nedocházelo k drobným poruchám a aby se nám v nich raději nic neusazovalo. Pokud začneme tím, že přestaneme kouřit, omezíme na minimum vznik drobných poruch.

Dále by bylo vhodné upravit jídelníček, aby se v něm vyskytovalo co nejméně látek, které mají tendenci se v cévách usazovat. Nejjednodušším způsobem je hlídat příjem a složení tuků ve stravě. Riziko vzniku aterosklerózy zvyšují tuky teplokrevných zvířat jako jsou prorostlé maso, škvarky, paštiky, uzeniny, dále tučné mléčné výrobky a smetanové výrobky apod. Rybí tuk, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, je naopak bezpečný a chrání nás. Stejně tak potraviny, které obsahují dostatečné množství vlákniny, například celozrnné pečivo, ovoce a zelenina. Z tuků jsou kromě rybího vhodné rostlinné oleje, zejména olivový a řepkový.

 

Autor: iz