Potravinová alergie, potravinová intolerance a přecitlivělost na některé potraviny (tzv. pseudoalergie) jsou pojmy, které jsou často zaměňovány. Co je jejich obsahem? Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu (její složku – zpravidla glykoprotein).

Potravinové alergeny mohou vyvolat vážné vedlejší reakce, k vyvolání nežádoucí reakce mnohdy stačí i stopová množství alergenní potraviny. V praxi se můžeme setkat velmi často s alergií na arašídy, ryby, sóju. Z hlediska odlišení od potravinové intolerance je důležité, že potravinová alergie zahrnuje vždy imunitní systém.

Potravinová intolerance není způsobena imunitní reakcí, ale metabolickou poruchou. Jedná se o nedostatek nebo úplnou absenci látek (zpravidla enzymů), které se podílejí na zpracování potraviny nebo její složky. Příkladem může být laktózová intolerance způsobená nedostatkem laktázy - enzymu štěpícího mléčný cukr. Názorným příkladem rozdílu mezi potravinovou alergií a intolerancí může být například alergie na mléko (Kravské mléko obsahuje bílkoviny s vysokou alergizující schopností, tzv. alergeny - např. kaseiny, ß-laktoglobulin. Jsou značně odolné vůči teplu, proto zůstávají téměř stejně aktivní i po převaření mléka. Projevy alergie jsou přitom podobné jako u laktózové intolerance - nauzea, zvracení, průjem a kožní projevy, např. kopřivka a otoky) či laktózová intolerance (deficit enzymu laktázy, který vede k nestravitelnosti laktózy. Důsledkem je, že se nestrávená laktóza fermentuje v tlustém střevu a vznikají obtíže jako je nauzea, plynatost a průjem).

Přecitlivělost na potraviny (pseudoalergie) je nežádoucí reakce na potravinu způsobená přecitlivělostí organizmu vůči některým složkám potravin. Mohou se objevit symptomy podobného typu jako u potravinových alergií. Pseudoalergie jsou často vyvolány potravinami, které mají větší obsah histaminu - například sýry, některá červená vína, orientální fermentované potraviny, rybí konzervy - např. z tuňáka či makrely), obsahují velké množství histaminu, čímž mohou u citlivých osob vyvolat příznaky, které jsou podobné alergickým projevům. To ale ještě neznamená, že jsou tito jedinci alergičtí na tuňáka nebo makrelu.

Nežádoucí reakci organizmu mohou u citlivých jedinců vyvolat také některé přídatné látky, např. oxid siřičitý a siřičitany, kyselina glutamová a její soli.

 

Zdroj:  Bezpečnost potravin A-Z