Celiakie, nebo také celiakální sprue či glutenová enteropatie, je autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje u geneticky predisponovaných jedinců. Vyvoláno je přítomností lepku (glutenu) ve stravě. Lepek je bílkovinná sloučenina obsažená v obilných zrnech.

Lepek a látky, které z něj při trávení vznikají, mohou u geneticky vnímavých osob vyvolat nepřiměřenou reakci imunitního systému s trvalou tvorbou autoprotilátek.

Onemocnění primárně ovlivňuje sliznici tenkého střeva, ve které vznikají typické zánětlivé změny. Tyto změny vedou k poruše vstřebávání živin v tenkém střevě a projevovat se mohou například průjmy a dalšími zažívacími potížemi, jako je nechutenství, plynatost, pocity plnosti, hubnutím či slabostí, chudokrevností, úbytkem tělesné hmotnosti a celkovou poruchou tělesného i duševního vývoje.

Onemocnění se nejčastěji vyskytuje již v dětském věku, ale může se projevit i kdykoliv v dospělosti. Celiakie se vyskytuje v různých podobách a probíhat může i bez jakýchkoli příznaků. Lékaři se tak ve svých ordinacích běžně setkávají pouze s menší částí pacientů, kdy nemocní s malými či nevýraznými příznaky celiakie jejich pozornosti unikají. Do ordinace lékaře pak tito lidé většinou přichází až kvůli potížím, které jim celiakie vyvolá.

Léčba celiakie je celoživotní a spočívá v celoživotním dodržování bezlepkové diety. Pokud trpíte celiakií, musíte ze své stravy vyloučit veškeré zdroje lepku. Je třeba si uvědomit, že neexistuje částečná bezlepková dieta – dieta je buď úplná, nebo vůbec žádná. I malé množství lepku může vyvolat návrat příznaků nemoci. Po zahájení bezlepkové diety však příznaky celiakie rychle ustupují.
 
Lepek je hlavní součástí obilných zrn pšenice, žita, ječmene i ovsa. Je nutné tedy ze stravy zcela vyloučit všechny potraviny, které tyto obilniny či mouku z nich obsahují, a to i ve stopových množstvích. Lepek neobsahují kukuřice, rýže, sója či případně speciálně upravená mouka bezlepková.

Více praktických rad a zkušeností můžete nalézt například zde: www.bezlepkovadieta.cz.

 

Zdroj:

http://emedicine.medscape.com/article/932104-overview
http://www.nhs.uk/Conditions/Coeliac-disease/Pages/Treatment.aspx
http://www.cgs-cls.cz/informace-pro-pacienty/celiakie/
Nevoral, Jiří a kolektiv, Výživa v dětském věku, 1. vydání, Praha, nakladatelství H&H, 2003


Autor: eg