I když to často bývá nepohodlné, náročné a nepříjemné, je vždy lepší jakémukoli onemocnění předejít, než pak onemocnět a trápit se s nepříjemnými potížemi a příznaky, které někdy mohou být i životu nebezpečné. Prostě není nad prevenci, tj. nad eliminací rizik a předcházení vzniku nemocí.

U střevních nákaz, které se nejčastěji projevují nepříjemnými průjmy, zvracením, bolestmi břicha, nevolností, nechutenstvím a horečkami, to platí dvojnásob. I proto, že tato onemocnění patří k nejčastějším ze všech, postihují všechny věkové kategorie a dokáží nás často potrápit i při dovolených.

Co patří k nejdůležitějším zásadám prevence střevních průjmových infekcí? Přehlednou odpověď nabízí tzv. „Deset zlatých pravidel k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin“, která vydala Světová zdravotnická organizace.

 

Stručný výčet 10 zlatých pravidel:

1) Vybírejte při nákupech takové potraviny, které jsou zdravotně nezávadné.
2) Potraviny a pokrmy dokonale vařte, pečte, smažte – dbejte na jejich dokonalou tepelnou úpravu.
3) Konzumujte jídlo pokud možno bezodkladně po uvaření.
4) Uchovávejte potraviny a pokrmy buď v teplém stavu nad 60 st. Celsia, nebo ve stavu studeném při teplotě nižší než 5 st. Celsia.
5) Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřejte.
6) Při vaření, skladování apod. zabraňte styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
7) Umývejte si opakovaně ruce před začátkem přípravy jídel a po jakémkoli přerušení, podobně i po použití WC.
8) Udržujte všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě, raději ho umyjte dvakrát než ani jednou.
9) Chraňte veškeré potraviny a jídla před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10) Používejte k přípravě pokrmů nezávadnou pitnou vodu.

 

Čemu je rovněž dobré věnovat pozornost?

Po každém kontaktu s mraženým či chlazeným drůbežím masem si důkladně umyjte ruce, na povrchu tohoto masa může být spousta salmonel či jiných střevních mikrobů.
Vyhýbejte se mraženým potravinám, které jsou obaleny větším množstvím ledu – bývá to známka toho, že potravina byla už jednou rozmražena a zase zamražena.
Vyhýbejte se masům, zejména drůbežím, která jsou sice na povrchu dobře opečená, ale uvnitř nedostatečně tepelně upravená a tudíž značně riziková – častou známkou toho je červená barva masa u kosti.
Vždy se podívejte na datum doporučené spotřeby – nekupujte, nekonzumujte, ani neupravujte tzv. „prošlé“ potraviny.
Bývá lepší a méně rizikovější koupit si méně a kvalitněji než více a rizikově – nákup a konzumace zlevněných potravin po doporučeném datu spotřeby se nemusí vyplatit.
Dávejte si pozor na mycí houbičky a hadříky, jejich vlhké a teplé prostředí je ideální živnou půdou pro různé mikroorganizmy.
Na závěr, ale v prvé řadě věnujte pozornost osobní hygieně – její důsledné (ne přehnané) dodržování je základem pro prevenci střevních, ale nejenom těchto, infekcí – správné mytí rukou teplou vodou a mýdlem je největším bičem pro všechny malé potvůrky, které bývají častou příčinou průjmů, bolestí břicha, zvracení a dalších nepříjemností.

Autor: sw