Zácpa je velmi častá porucha trávicího traktu, podle některých údajů v hospodářsky vyspělých zemích jí trpí až třetina obyvatel. Jedná se o skupinu různých příznaků, zejména o obtížné, málo časté vyprazdňování tuhé stolice. Právě dodržováním vhodných opatření lze zácpě předejít.

Nejlepší prevencí zácpy je pravidelný stravovací režim, dostatek tekutin a vlákniny ve stravě, pohybová aktivita a v neposlední řadě nácvik pravidelného vyprazdňování.

Dostatečný příjem vlákniny v potravě má velmi důležitý význam pro normální funkci tlustého střeva a představuje tak hlavní preventivní opatření vzniku zácpy. Konzumace odpovídajícího množství vlákniny ve stravě pomáhá utvářet měkkou a objemnou stolici, což podporuje činnost střeva a častější vyprazdňování. Doporučené množství vlákniny se pohybuje kolem 30 g/den pro dospělého člověka. U dětí se doporučená dávka stanovuje podle vzorce: věk v letech + 5 g/den.

Přirozeným zdrojem vlákniny jsou obiloviny zejména celozrnné a výrobky z nich, zelenina a ovoce, luštěniny, ořechy a semena. Vhodná je také vláknina ve formě pšeničných otrub nebo psyllium (rozemleté osemení jitrocele indického). Oba dva rostlinné přípravky účinkují jako objemová projímadla tak, že vstřebávají vodu, několikanásobně zvětší svůj objem a tím pomáhají lepšímu trávení. Správnou činnost střev lze podpořit zařazením kysaných mléčných výrobků s probiotickými kulturami do našeho jídelníčku. Probiotika mají příznivý vliv na rovnováhu střevní mikroflóry.

Již dávno je známo, že švestky působí projímavě. Sušené švestky obsahují vysoké množství vlákniny, čerstvé zase aktivní látky s projímavým účinkem, xylitol, který zvyšuje rychlost vyprazdňování žaludku a sorbitol, který slouží jako prebiotikum (nestravitelná složka potravin podporující růst a aktivitu střevních bakterií). Sušené švestky dokonce mají schválené zdravotní tvrzení o přispívání k normální činnosti střev. Toto tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 100 g sušených švestek denně. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 100 g sušených švestek denně.

Banány a borůvky při nadměrné konzumaci mohou podporovat zácpu, proto je třeba se jim při těchto potížích vyhýbat. Dále je dobré omezit konzumaci pečiva a výrobků z bílé mouky, rýže, těstovin, cukrovinek, čokolády a sladkých jídel.

Nedostatečný příjem tekutin nebo nadměrné ztráty vody jsou považovány za významnou příčinu zácpy. Tlusté střevo reguluje tento stav ve vnitřním prostředí organizmu zvýšeným vstřebáváním vody ze střevního obsahu, který se zahušťuje a zároveň i zmenšuje objem. Tuhý a málo objemný obsah působí pouze slabě na peristaltiku (pohyb) tlustého střeva, obsah se hromadí a obtížně vyprazdňuje. Díky účinku vody se stolice může stát měkčí a objemnější.

Doporučené množství tekutin závisí na tělesné hmotnosti, fyzické aktivity a teploty prostředí. Vhodnými nápoji jsou voda, slabé ovocné a bylinné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové nápoje. Naopak příjem limonád a veškerých slazených nápojů, silný černý čaj a kakao by se měl omezit. Příjem vody může být zajišťován také konzumací potravin s vysokým obsahem vody (polévky, ovoce, zelenina, tekuté mléčné výrobky). Některé práce ukazují, že potraviny bohaté na vodu jsou v prevenci účinnější než pití samotné vody.

Pravidelná fyzická aktivita pozitivně ovlivňuje pohyb střev, proto je nedílnou součástí péče a opatření k zajištění správné funkce střev.

 

Použitá literatura:
ARNAUD, M. J. Mild dehydration: a risk factor of constipation? European Journal of Clinical Nutrition, 2003, roč. 57, Suppl. 2, s. 88-95.
CHAN, A. O. O. et al. Increasing dietary fiber intake in terms of kiwifruit improves constipation in Chinese patients. World Journal of Gastroenterology, 2007, roč. 13, č. 35, s. 4771-4775.
PRAŽÁKOVÁ, Kateřina. Funkční obstipace u mladých žen. Brno: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010. Diplomová práce.
http://sch.vscht.cz/materialy/vyzkum/EFSA_2013_cz.pdf

Autor: mš