Křivice neboli rachitida, je celosvětově rozšířené onemocnění kostí v dětském věku, které významně ovlivňuje zdraví, růst a vývoj dětí a dospívajících. Je spojeno s poruchami mineralizace rostoucích kostí a může vést k nízkému vzrůstu a deformitám kostí a kloubů. Klíčovou roli v tvorbě kostní hmoty hraje několik živin, nejzásadnější je vliv vápníku, fosforu, bílkovin a vitaminu D. Jejich nedostatek, ať už z důvodu nízkého příjmu ve stravě, zvýšenou ztrátou z těla, metabolických či jiných důvodů, je příčinou tohoto onemocnění.

Mezi hlavní projevy křivice u dětí patří jak kosterní, tak mimokosterní projevy. S kosterními projevy jsou spojené oteklé zápěstí a kotníky, opožděné prořezávání zubů, porucha tvorby zubní skloviny, deformity dolních končetin (do X nebo do O), deformace lebky, bolesti kostí aj. K mimokosterním nálezům patří svalová slabost a záchvaty vyvolané nízkou hladinou vápníku v krvi, zácpa.

Zjednodušeně lze křivici rozdělit na křivici způsobenou nedostatkem fosforu (hypofosfatemická) a nedostatkem vápníku (kalcium deficitní). U hypofosfatemické křivice je nedostatek fosforu obvykle důsledkem zvýšeného vylučování fosfátů ledvinami z důvodu genetických mutací.  

Kalcium deficitní křivice vzniká z nedostatku vápníku, což může mít více příčin, nejčastěji se jedná o závažný nedostatek vitaminu D ze stravy nebo neschopnost vytvořit aktivní vitamin D z prekurzoru v kůži (při onemocnění jater či ledvin). V důsledku nedostatku vitaminu D se snižuje vstřebávání vápníku ve střevě a zvyšuje odbourávání kostí. S křivicí z nedostatečné výživy je často spojen nález nedostatku železa a z toho plynoucí chudokrevnosti.

K diagnostice nutriční křivice z nedostatku vitaminu D se používá nutriční a lékařská anamnéza, biochemické vyšetření (hladina vitaminu D v krvi) a rentgenové snímky.  

Nutriční křivici lze snadno předcházet podáváním vitaminu D a přiměřeným vystavováním kůže slunečním paprskům. V České republice dostávají právě z tohoto důvodu všichni kojenci v prvním roce až roce a půl života vitamin D (Vigantol). Vitamin D je přítomen hlavně v živočišných potravinách. Nejvíce ho obsahují máslo, tučné ryby (losos, sleď, makrela), vaječný žloutek.

Pokud má někdo podezření na nedostatek vitaminu D, může požádat svého ošetřujícího lékaře o kontrolu hladiny vit. D v krvi.

 

Cirmanová V. Možnosti pozitivního ovlivnění kostní hmoty u dětí, současný pohled na křivice. Pediatrie pro praxi. 15(5): 287-290, 2014.

Chanchlani R, Nemer P, Sinha R, Nemer L, Krishnappa V, Sochett E, Safadi F, Raina R. An Overview of Rickets in Children. Kidney Int Rep. 2020 Apr 11;5(7):980-990. doi: 10.1016/j.ekir.2020.03.025. PMID: 32647755; PMCID: PMC7335963.