Anémie, neboli chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu. Hemoglobin je právě ta složka červených krvinek, která umožňuje vazbu kyslíku. Funkcí červených krvinek je rozvádět kyslík do periferního systému v těle, a pokud je červených krvinek málo nebo mají snížený obsah hemoglobinu, nemohou vázat a rozvádět tolik kyslíku, kolik by organizmus člověka potřeboval.

Právě z nedostatku kyslíku ve tkáních vyplývají projevy anémie, při nichž vévodí celkový pocit únavy a slabosti, protože kyslíkem nejsou zásobeny svalové tkáně.

Setkáváme se zmateností nebo poruchami soustředění v důsledku sníženého přísunu kyslíku do mozku. Tělo se snaží kompenzovat nedostatek kyslíku zrychlením srdeční činnosti a prohloubením dýchání, z čehož může vyplývat bušení u srdce a dušnost. Zatímco u bledosti kůže a spojivek napadne i laika, že se může jednat o projev anémie, méně časté důsledky jako hučení v uších, motání hlavy nebo hubnutí nemusí být typické pouze pro anémii.

Proč však dochází ke snížení počtu červených krvinek nebo hemoglobinu? Nejčastější příčinou bývá nedostatek železa, které je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu a následně červených krvinek.

 
Nedostatečný přívod
V některých případech hraje roli skutečně omezený přísun železa ve stravě. V reálné situaci k těmto případům dochází minimálně, protože pestrá strava obsahuje železa dostatek. V praxi se s touto situací můžeme setkat např. u vegetariánů, kteří nedbají na náhradu železa z masa například luštěninami nebo obilovinami.
 

Dostatečný přívod, ale zvýšená spotřeba

Častější příčina chudokrevnosti je ztráta krve, ať už jednorázově větší množství, nebo nepatrné množství, ale dlouhodobě. Zatímco s jednorázovou ztrátou se tělo postupně vyrovná, dlouhotrvající ztráty nemusí přísun železa kompenzovat. Dlouhodobé ztráty způsobuje u žen často silné menstruační krvácení, u mužů i žen hemeroidy, polypy konečníku nebo žaludeční vředy. Nenápadné, ale dlouhodobé ztráty krve mohou způsobovat také některé léky (například Acylpyrin nebo Ibuprofen).  

Další anémie, které souvisí s výživou, jsou anémie z nedostatku vitaminu B12 nebo nedostatku kyseliny listové. Ani k těmto typům anémií nedochází u zdravých lidí, kteří přijímají pestrou stravu. V běžné stravě je vitamin B12 obsažen v živočišných produktech, hlavně ve vejcích, v játrech a jiných vnitřnostech. Kyselina listová se nachází také v běžné stravě v dostatečném množství, vyšší podíl nalezneme například v listové zelenině. Nedostatek se vyskytuje u alkoholiků, kuřáků a lidí s některými zažívacími chorobami. Pozor by si měly dát těhotné a kojící ženy.

Projevy anémie jsou stejné, navíc se však přidávají další příznaky, protože vitamin B12 je zároveň nezbytný pro obnovu sliznic trávicího traktu i pro správnou funkci nervové soustavy. Anémii může tedy provázet například velmi nepříjemné pálení jazyka nebo brnění dolních končetin.

Vitamin B12 obsahují zejména játra, korýši, červené maso, sýr, ryby a vejce a kyselinu listovou např. citrusové plody, chřest, špenát, houby, játra, sója a pšeničné klíčky.


Autor: iz